Taravari: U bëj thirrje qytetarëve ta shfrytëzojnë rastin për regjistrim

Kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari në panelin e CIVILIT “Regjistrimi: Statistikë, jo politikë”, iu referua përdorimit të mundësisë për të numëruar popullsinë, sepse na duhen numra të saktë.

-Unë do të filloj së pari si qytetar, shteti duhet ta ketë dhe është mirë që të ketë një regjistrim sepse që nga viti 2002 nuk kishte regjistrim tjetër, megjithëse ata filluan në vitin 2011 por arsyet pse u ndalua ai proces nuk janë të qarta. Si kryetar i komunës, është shumë e rëndësishme për mua të kryej regjistrimin sepse kemi shkolla, kopshte, rrugë dhe gjëra të tjera që planifikohen të zbatohen, por duhet të numërojmë sa jemi për të ditur se si të planifikojmë më shumë kopshte, shkollat. Ne duhet të shohim se sa qytetarë ka në fshatra dhe të planifikojmë se ku do të studiojnë ata fëmijë, tha Taravari.

-Do të kushtojë më pak të dërgosh fëmijë 5-6 km në një shkollë tjetër sesa të paguash mësuesit për shumë pak fëmijë. Një mësues nuk mund të japë matematikë në klasën e 4-të, të 5-të dhe të 6-të. Si kryetar bashkie, unë këmbëngul që komunitetet lokale të angazhohen në regjistrim. Regjistrimi nuk është politikë por matematikë. Goodshtë mirë të dimë se sa të mëdhenj jemi që të mund të planifikojmë gjërat. Si sekretar për aleancën, kemi pasur vërejtje sepse ajo u miratua shumë shpejt, pa u bërë publike dhe diskutuar. Ligji për regjistrimin duhet të miratohet 6 muaj para se të mbahet regjistrimi dhe këtu në mes të janarit 3 muaj para zbatimit. Ne kemi nevojë për matematikë me numra të saktë. Ne kërkuam që, së bashku me ligjin, ai të ishte në parlament dhe që metodologjia të mos ngatërrojë askënd që luan një lojë në këtë operacion matematikor. Do të ishte shumë më mirë të miratohej ligji me konsensus absolut. Është e rëndësishme që operacioni matematikor të sjellë numra të saktë në mënyrë që të planifikohet edukimi shëndetësor, etj.

– Si komunë, ne informojmë institucionet kur dëgjojmë se disa nga jorezidentët kanë probleme me regjistrimin. Shifrat që kam marrë këtë mëngjes janë zhgënjyese, njerëzit që jetojnë përkohësisht jashtë vendit nuk kanë asnjë motiv për regjistrimin. Si një organizatë komunale ne tashmë kemi thënë që jemi këtu dhe bashkëpunojmë me ZSHS-në dhe ne do të qëndrojmë të mbështesim të plotë për gjithçka që na nevojitet deri në fund të regjistrimit. Shfrytëzoj rastin për të thirrë qytetarët me ne dhe ata që janë jashtë të shfrytëzojnë rastin për t’u regjistruar. Unë jam shumë optimist se ky është regjistrimi i fundit që do të kryhet fizikisht në vend. Jashtë vendit, kur ata kanë nevojë për një regjistrim, ata dërgojnë aplikime çdo 6 muaj dhe popullata regjistrohet në internet. Çfarë do të arrijnë partitë e vogla që duan të bojkotojnë regjistrimin? Çfarë do të arrijnë ata me këtë? Unë i nxis ata të mendojnë shumë, veçanërisht për fëmijët e tyre,  porositi Taravari.

This post is also available in: MacedonianEnglish