SKEN- magazinë politike: Alara, fëmijë, e diskriminuar dhe e dëbuar nga shkolla në Koçanë

Esma Rustemova, nëna e të miturës Alara Rustemova, thotë se mësuesi  Ljupço Gorgiev në shkollën fillore "Rade Kratovçe" në Koçanë, e ka  keqtrajtuar vajzën e sajduke bërtitur vazhdimisht dhe duke e diskriminuar në baza etnike.

Tema e këtij episodi të  SKEN është nëse ka diskriminim etnik në shkollë, ku institucionet kanë dështuar, kush do të marrë përgjegjësinë që  Alara e vogël nuk ka ndjekur mësimet për më tepër se një muaj…" Ajo i tha mësuesit që po i vjellët ,ndërsa i ka thënë 'hej mos më bëj gjëra gabelësh' dhe nga ajo ditë vajza ime u tremb, ajo qante gjithë kohën dhe nuk dëshironte të shkonte në shkollë,"  thotë nëna Esma Rustemova.

Nëna e saj thotë se mësuesi Gorgiev raportoi sjelljen e gabuar te drejtori i shkollës, Blagoj Davitkov, por në vend që të dëgjohej dhe të ndërmerrte ndonjë veprim kundër mësuesit, ai pretendon se ajo ishte dëbuar me z nga zyra.

“Ndërsa ishim në oborrin e shkollës, drejtori më kapi dhe më shtyu në gardh. Unë kam një mavijosje në krah dhe kam shkuar te mjeku dhe kam marrë një çertifikatë mjekësore ”, thotë Rustemova.

Ajo shton se burri i saj, Bajram Rustemov, u mbajt në paraburgim për 24 orë në komisariat pasi dyshohet se ka sulmuar fizikisht një mësues.

"Burri im shkoi në shkollë vetëm për të biseduar me mësuesen, për të gjetur një zgjidhje, sepse nuk ka vend tjetër për të biseduar, përveç në shkollë, por në vend që të bisedoja, burri im u arrestua dhe u mbajt i burgosur tërë natën në polici", thotë ajo.

Drejtori i shkollës fillore Rade Kratovce, Blagoj Davitkov, hedh poshtë pretendimin se mësuesi Georgiev abuzoi nxënësin Alara, dhe citoi mësuesin të ndihmonte një student me aftësi të kufizuara në të njëjtën klasë si dëshmitar.Alara e vogël nuk ka qenë në shkollë për një kohë të gjatë, pasi asnjë nga mësuesit e klasës tre në shkollën Rade Kratovçe nuk dëshiron ta mësojë atë pas incidentit. Nëna Esma thotë se mori një vendim me shkrim që Alara kishte braktisur shkollën.

Davitkov pretendon se nuk ka diskriminim etnik, pasi shumë nxënës romë ndjekin shkollën fillore "Rade Kratovçe".

Çështja u raportua në Inspektoratin Shtetëror të Arsimit dhe gjatë inspektimit të jashtëzakonshëm u deklarua se - nuk kishte abuzime fizike dhe ndëshkime nga mësuesi Ljupço Gorgiev ndaj nxënëses Alara Rustemova, por abuzimi fizik nga prindi Rustemov ndaj mësuesit Gorgiev, thuhet në arsyetimin e inspektoratit.

Familja Rustemov  ka ngritur një padi private kundër shkollës, mësuesit dhe drejtorit.

 

Dehran Muratov

kamera dhe fotografia: Atanas Petrovski

montazhi: Arian Mehmeti