CIVIL përsëri në shënjestër të gjuhës së urrejtjes – një nxitje për ekspozim edhe më të ashpër të lajmeve të rreme dhe gjuhës së urrejtjes

Natyrisht, sulmet ndaj CIVIL nuk zbehen, dhe ekspozimi i gjuhës së urrejtjes në kontekstin zgjedhor arrin qëllimin e tij. Nëse shikojmë sa, dhe për çfarë u sulmua CIVIL-i gjatë kësaj periudhe zgjedhore, do të shohim që të njëjtat struktura dhe shpërndarës të gjuhës së urrejtjes po qarkullojnë rreth lajmeve që ekspozojnë gjuhën e urrejtjes.

Në lajmet që CIVIL publikoi nën titullin “Antonio Milloshoski iu bashkua urrejtjes “teovel” dhe e publikoi atë në faqen në Facebook të CIVIL-it (CIVIL MK), u shfaqën një seri komentesh me gjuhë të urrejtjes. Në komentet akuzohet organizata se i urren maqedonasit, se janë nacistë dhe se Zoti do ta ndëshkojë organizatën, natyrisht, me komente kërcënuese se ata e dinë se kush po e financon organizatën dhe për çfarë.

Si kujtesë, nëse dikush është i interesuar për financat e organizatës, ata janë të lirë të vizitojnë uebfaqen e organizatës civil.org.mk.

Deri më tani, CIVIL-i dhe disa anëtarë të organizatës kanë qenë në shënjestër të gjuhës së urrejtjes disa herë, dhe selia e CIVIL-it është vandalizuar përmes mesazheve fyese dhe kërcënuese.

Kishte reagime dhe gjuhë të urrejtjes ndaj CIVIL-it edhe pas shpalljes së lajmit “Gjuha e urrejtjes dhe kërcënimi ndaj aktivistit Nenad Jovanoviq”, “Mickoski në tubim partiak përsëri shkel masat dhe rekomandimet!”, dhe nuk mungoi as koluma e Sasho Ordanoskit “Deri në fitore dhe pas saj” e publikuar  në CIVIL Media. Dhe këto janë vetëm disa nga përmbajtjet nga momenti kur CIVIL-i filloi me shpërndarjen e përditshme të lajmeve të rreme dhe gjuhës së urrejtjes, iu nënshtruan komenteve të papërshtatshme nga personalitete dhe struktura të caktuara, si dhe nga profile falso.

Ngjarjet e tilla të përditshme inkurajojnë më tej organizatën të luftojë ashpër kundër lajmeve të rreme, dezinformatave, gjuhës së urrejtjes dhe veprave nga urrejtja.

Ekipi monitorues i CIVIL-it çdo ditë zbulon dhe arkivon përmbajtjen e gjuhës së urrejtjes dhe boton disa prej tyre në platformën e saj mediatike. CIVIL-i u bën thirrje institucioneve kompetente të bëjnë çmos për të parandaluar përhapjen e gjuhës së urrejtjes dhe t’i sanksionojnë ato përkatësisht. Gjuha e urrejtjes në një shoqëri të civilizuar nuk duhet të lejohet kurrë, dhe ajo duhet të zhduket. Gjuha e urrejtjes kalon lehtë në veprë nga urrejtja.

 

Ekipi monitorues i CIVILit