Ordanoski: Sistemi ekziston për njerëzit, jo anasjelltas!

Në konferencën  “Mes synimeve dhe realitetit”, duke shënuar 20 vjetorin e themelimit të CIVIL, profesori universitar  dhe analisti politik Sasho Ordanoski theksoi rolin e organizatës në shoqërinë maqedonase dhe foli për sfidat dhe perspektivat e sektorit civil në Maqedoni.

“Sektori civil në Maqedoni në njëzet vitet e fundit ka treguar qëndrueshmëri, rezistencë dhe zhvillim të jashtëzakonshëm që kur krahasohet me lagjen, dhe madje edhe me vendet e Ballkanit, është në një nivel, do të thoja, më i lartë. Sidomos në dhjetë vitet e fundit, gjatë qeverisë së mëparshme, sektori civil në Maqedoni ishte origjinal. Ai me të vërtetë u mor me vete, pa iniciativën e askujt. Po, ajo u financua nga të huajt nga USAID, Zvicra, Soros etj … Megjithatë, ajo tregoi një rezistencë të pazakontë për të trajtuar problemet dhe t’i rezistojë presioneve që nuk ishin aq agresive kohë më parë.

Ajo punë nuk ka mbaruar. Aktivitetet e sektorit të shoqërisë civile në demokraci nuk mbarojnë kurrë. Ne shohim se çfarë po ndodh edhe sot. Ne shohim se nevoja për politikanët për të sqaruar se ata nuk mund të drejtojnë më shtetin duke injoruar nismat qytetare ka arritur në një nivel ku kjo po ndodh vërtet. As një kryeministër nuk mund të lejojë të ndërmarrë iniciativën pa u këshilluar më parë me sektorin civil, ose në konsultime dhe duke punuar ngushtë për të prodhuar zgjidhje të tilla.

Zënkat e sotme të demokracisë, ku sektori i shoqërisë civile ekziston dhe që funksionojnë praktikisht, janë mbytje në doreza mëndafshi. Në ditët e sotme është bërë me diskreditim duke eliminuar kundërshtarët, duke përhapur gjuhën e urrejtjes dhe kështu me radhë… Këtu sektori civil, gjithçka që bie në të dhe madje edhe media është pjesa kryesore që duhet të jetë ai ekuilibër publik, një zë i arsyeshëm që do të vendosni kontekstin e duhur, ekuilibrin e duhur të asaj që e shtyn një industri të diskreditojë vetë demokracinë duke diskredituar dhe fajësuar njerëz, aktivistë etj.

Në këtë kuptim, unë do të doja ta përshëndes CIVILin, pasi në Maqedoni sektori civil tregon lartësi të ekspertëve, por ai ende ka fuqi të pamjaftueshme për t’u mobilizuar në një nivel më të ulët civil. Kjo është arsyeja pse CIVIL është një organizatë e vlefshme. Kjo është arsyeja pse “qytetaret dhe qytetarët” e famshëm të Xhabirit, që i dëgjojmë në çdo adresim të tij, është praktikisht aty ku sektori civil, ai lloj mobilizimi, mobilizimi i vërtetë i njerëzve që supozohet të marrin pjesë në demokraci, duhet të zhvillohet në vitet e ardhshme. Sistemi ekziston për njerëzit, dhe jo anasjelltas. Kjo është ajo që unë mendoj CIVILin, me të gjitha përpjekjet që ka bërë në njëzet vitet e fundit, për të mobilizuar në një shkallë më të gjerë, për të përhapur vetëdijen se sistemi është këtu për të ofruar shërbime njerëzve, dhe jo anasjelltas, e bën këtë organizatë të veçantë.

Në këtë kuptim, ju uroj 20 vjet ekzistencë, më vjen mirë që Pendarovski ndau kohë për të përkujtuar këtë ngjarje, sepse mendoj se para CIVILi dhe para organizatave të tilla si CIVIL i që janë duke u përpjekur të mobilizojnë dhe zgjerojnë këtë aftësi në mesin e qytetarëve . Sepse çështjet e demokracisë nuk mbyllen kurrë. Kur flasim për konceptet e drejtësisë, popullizmit, dhunës, gjuhës së urrejtjes dhe kështu me radhë në vendet më të përpunuara demokratike si Shtetet e Bashkuara, Britani e kështu me radhë dhe sot, kjo tregon se asnjë problem nuk është mbyllur përgjithmonë. Çdo mëngjes është e njëjta luftë. Mirëmëngjesi, le të shohim se çfarë beteje ka sot. Dhe dje kemi biseduar me të, dhe nesër do të flasim me të. Edhe atë për çdo ditë  Urime dhe të gjitha më të mirat! ”

 

përpunimi i tekstit: M. Ivanovska

kamera: Atanas Petrovski

montazhi: Arian Mehmeti

fotografia: Aleksandar Kondev