Najçevska: Mekanizmi kryesor mbrojtës i sektorit civil është qëndrimi mbi standardet dhe parimet e tyre

Profesoresha Mirjana Najçevska në Konferencën “Mes synimeve dhe realitetit” me rastin e 20 vjetorit të CIVILit foli për sektorin civil për 20 vitet e fundit, duke përmendur organizatën si një faktor të rëndësishëm bashkues në shoqërinë civile.

“Gjëja themelore që ka ndodhur në 20 vitet e fundit është se sektori joqeveritar është bërë një komponent i rëndësishëm i jetës shoqërore për të cilën çdo qeveri, kushdo që vjen në pushtet, duhet të kujdeset.

OJQ-të përfundimisht bëjnë pyetje, kontrollojnë, kërkojnë kundërshtim dhe ofrojnë zgjidhje alternative. Ajo që duket se është një sfidë kryesore, e cila me siguri do të jetë më e vështira për t’u rezistuar, është hijeshia e popullizmit dhe mënyra sesi funksionojnë partitë politike, e cila padyshim është e drejtuar kundër gjithçkaje që është fleksibilitet dhe individualitet i shoqatës qytetare.

Ekziston një rrezik i madh që partitë politike të jenë një mjet i OJQ-ve, i organizimit qytetar, një mjet i përdorur nga qytetarët për të arritur interesat e tyre dhe për të përmbushur nevojat e tyre për t’u kthyer në një diskurs që do të udhëheqë drejtimin e lëvizjes së OJQ-ve.

Sektori civil duhet të zhvillohet dhe përshtatet. Padyshim që është. Ajo që nuk duhet, nuk duhet të hiqet nga përdorimi i partive politike në ndjekje të interesave të tyre, d.m.th. nevojave dhe interesave të qytetarëve që ata përfaqësojnë.

Sidoqoftë, një nga masat mbrojtëse themelore është t’i përmbahen standardeve dhe parimeve të veta me çdo kusht. Pra, nuk ka hequr dorë nga ato që përbëjnë standarde dhe parime të strukturimit qytetar. Një bashkëpunim shumë më i madh është i nevojshëm ndërmjet vetë organizatave dhe ndërtimit të kujtesës institucionale. Të ndalemi gjithmonë duke filluar nga një pikë zero, por gjithnjë duke u bazuar në ato që ka bërë dhe arritur sektori civil më parë.

Unë e perceptoj CIVILin si një prej atyre që vazhdimisht zhvillojnë dhe përmirësojnë organizatat joqeveritare. Jo se nuk ka të meta. Ju ndoshta nuk prisni që unë të zbuloj të metat e tyre. Sidoqoftë, për mendimin tim, ato janë profilizuar si një faktor i rëndësishëm në rritjen e ndërgjegjësimit të qytetarëve. Si një faktor unifikues në shoqatën qytetare dhe si një organizatë, ajo që është veçanërisht e rëndësishme për mua është se ka arritur në një farë mënyre të strehojë njerëzit me një gamë shumë të gjerë perceptimesh, mendimesh dhe kuptimesh të ndryshme të ngjarjeve shoqërore. Përndryshe, unë dhe Sasho ndoshta nuk do të ishim shfaqur në të njëjtin vend. Pra, për mendimin tim, është mirë të keni ju dhe ju uroj përparim dhe zhvillim të mëtejshëm “.

 

përpunimi i tekstit: M. Ivanovska

kamera: Atanas Petrovski

Montazhi: Arian Mehmeti

fotografia: Alexander Kondev