Krzhallovski: Ajo që më le përshtypje të madhe te CIVILi është modestia

Aleksandar Krzhallovski, MCMS, në konferencën “Mes synimeve dhe realitetit”, me rastin e 20 vjetorit të CIVILit, foli për mbresat e tij të para për organizatën dhe vlerat e saja.

"Unë mendoj se CIVIL ka qenë relativisht pak i njohur dhe i njohur për 5 vitet e fundit, dhe më parë ishte kryesisht njohuri anekdotike midis meje dhe Xhabirit. Për shkak të natyrës së të njohurit tonë, i tillë do të jetë prezantimi im.

Kjo njohuri ishte kryesisht nga pritjet, njoftimet me përfaqësuesit e huaj dhe ambasadorët, ku zakonisht ishim në anët e kundërta. A ishte për shkak të natyrës artistike të Xhabirit që ai dramatizoi më shumë, dhe si një kompjuterist u racionalizova më shumë dhe si dikush që besonte në teorinë e relativitetit të Ajnshtajnit, unë isha i detyruar të relativizoja. Mbaj mend njërën nga takimet sepse Xhabiri prezantoi aq ashpër dhe në mënyrë dramatike saqë fillova pjesën time me një deklaratë: nëse Xhabiri e thotë këtë, unë pres që ata tani do të përgjojnë tek ne dhe kur të lëmë dhomën ata do të na mbyllin. Nga këndvështrimi i sotëm, ne ndoshta kemi të drejtë dhe ata me siguri kanë përgjuar në atë takim, por për fat të mirë nuk u burgosëm.

Ishte një marrëdhënie, për të mos thënë armiqësi me të, por afër saj. E cila nuk ka pse të jetë problem në vetvete. Në fakt, një nga sekretet e suksesit të MCMS është në trajtimin e armiqve, duke folur relativisht. Edhe unë jam punonjës i MCMS, dhe Sasho Klekovski më ka konsideruar armik që nga ditët e mia studentore. Ishte ndoshta i njëjti lloj marrëdhënieje e ashpër midis meje dhe Xhabirit. Derisa ne morëm përsipër menaxhimin e programit Civica Mobilitas 2014/2015 dhe kur CIVILi mori një grant nga ai program. Ende më vjen keq që ia tregova lajmin Xhabirit në telefon, se nuk i thashë që ta shihte shprehjen e tij personalisht, sepse nuk besohej se kishte marrë një grant nga MCM.

Por nga ato që kam mësuar nga atëherë e tutje, duke punuar ngushtë dhe shoqëruar me CIVIL kanë pasur disa vlera. Dy ishin në grante vetë Një ishte njohja e aftësisë së CIVIL për të mobilizuar qytetarët dhe ishte një nga organizatat që kontribuan më shumë në qëllimet e Qytetarit për aktivizëm qytetar.

E dyta ime ishte modestia. Jo për të thënë tronditëse, por unë u çudita kur gjysma e drejtuesve të granteve kanë paga më të larta se unë, që është dhjetë herë më shumë se organizata buxhetore, dhe duhet të jetë pak më ndryshe. Në CIVIL, jo vetëm që nuk ishte kështu, por edhe qasja e tyre ishte që të mbajnë sa më shumë anëtarë të ekipit me të ardhura minimale, për të mos përmendur të ardhura modeste. Tetë persona nga CIVILi punuan në projektin CIVIKA. Unë jam i impresionuar nga kjo si një qasje shumë modeste.

Një vlerë tjetër që dua të theksoj është liria e fjalës. Ndoshta ajo që unë jam këtu për të treguar është se sa shumë CIVIL i kushtohet lirisë së fjalës dhe të gjithë të thonë atë që mendojnë hapur dhe direkt pa marrë parasysh sa e mirë apo e keqe është për personin që po organizon ngjarjen ".

 

Përpunimi i tekstit: Jordanovska

Kamera: Atanas Petrovski

Foto: Kiril Mihaillov