Drejtor ose indoktrinues?

Presionet dhe keqpërdorimet e të miturve nuk ndalojnë. Në kontekstin e protestave të përditshme “Për Maqedoni të përbashkët”, nga më tepër shkolla të mesme në Maqedoni vijnë informata për nxitjen e nxënësve të marrin pjesë në protestat. Një gazetar qytetar na dërgoi video nga Gjimnazi “Mirçe Acev” në Prilep, në të cilën shihet se si drejtori i shkollës i bind nxënësit të dalin në protesta.

Në një çast fjalimi i tij për arsyen dhe nevojën për aktivimin e nxënësve të shkollave të mesme, ndërpritet me komentin e një nxënëses: “Drejtor, turp është në nj[ë institucion arsimor ju të na mbani fjalime politike”.

Крајниот стадиум на лудилото? Дали е тој истиот директор кој мене ми држеше предавање дека вујкото на Блаже Конески бил четник и го нарече благо предавник како и неговиот партиски колега Антонио Милошоски, кој Конески го нарече "џуџето од Небрегово"?Директоре, ослободувањето од часови за партиски собири на малолетни лица е КРИВИЧНО ДЕЛО, а исто така и заканата кон Професорите да ги ослободуваат децата од настава. На нас социјалдемократите Македонија ни е исто толку татковина колку и вас, и вие не сте патриоти, туку заштитници на криминал кој е направен во предходниве 10 години од гарнитурата на чело со вашиот бивши премиер. И да знаете, вие што се обидувате да го штитите кримналот со вакви дела кој сносуваат кривична одговорност, И ВИЕ ЧЕ СИ ЛЕЖИТЕ И ПЛАТИТЕ!Драги професори кој се спротиставувате на овие партиски полтрони, издржете уште малку затоа што нивниот крај се гледа, тука е! Уште малку и цел образовен систем ќе биде реформиран. Сите партиски послушници и бранители на овој криминал че се повлечат, че разберат дека биле на погрешна страна и повторно ќе се гради едни опшество за сите подеднакво, без насилство, без национализам, туку со разум и знаење.А господине директоре, знамето, химната, јазикот НИКОЈ НЕМОЖИ ДА ГИ СМЕНИ, а ако некој сака тоа да го направи треба и 2/3 мнозинство во парламентото ако не знаевте, така само можи да се смени законот, а тоа биди сигурен дека СДСМ нема да го дозволи.А да, директоре ко че се вратам Прилеп би ми било драго едно кафе в гимназија да се напиеме, со мала дискусија околу овие протести и протестите против екстерното тестирање.ПС: на Девојкиве-херои им спуштам капа!ЧЕ СИ ЛЕЖИТЕ!!!!

Публикувахте от Darko Gjorgjioski в 15 март 2017 г.

“ Kam kaluar katër vite në këtë gjimnaz, ja një shembull se çfarë bën drejtori i gjimnazit. I tërë teksti i shkruar nga shoku im është i vërtetë. Njeriu është profesor i historisë dhe mund të paramendoni çfarë propagande dhe larje të trurit ka ndodhur që nga viti i parë i shkollimi të mesëm”, deklaroi gazetari qytetar i cili dëshiroi të mbetet anonim.

Gazetarët qytetarë vazhdimisht lajmërojnë për keqpërdorimet e institucioneve, ndërsa përmes tyre edhe për keqpërdorimin e të miturve.

Si përkujtim, një pjesë e tregimeve të shpërblyera në projektin “Objektivi qytetar”, posaçërisht në periudhën zgjedhore të vitit të kaluar, ishin për keqpërdorimin e fëmijëve për qëllime politike dhe partiake.

 

This post is also available in: MacedonianEnglish