Deralla: Zgjedhjet duhej të mbaheshin më herët, data e fundit është 5 korrik

MONITORIMI ZGJEDHOR I  CIVILit

Si pjesë e monitorimit të zgjedhjeve, CIVILi monitoron partitë politike, institucionet, administratën zgjedhore dhe mediat. CIVILi do të dalë në terren me rreth 300 vëzhgues në ditën e zgjedhjeve, dhe për një periudhë më të gjatë kohore, rreth 20 vëzhgues afatgjatë janë në veprim. Aktualisht ka thirrje për vëzhgues afatshkurtë, dhe aplikimeve u përgjigjet me  shpejtësi duke pasur parasysh interesin e madh.

Respektimi i të drejtës së votës së qytetarëve është parimore për CIVILin. Fokusi i monitorimit të CIVILit është në financimin politik dhe korrupsionin politik, si dhe lajmet e rrejshmeme, gjuha e urrejtjes dhe propaganda e zezë.Me rëndësi të madhe për monitorimin e CIVILit në përgjithësi, si dhe për monitorimin e zgjedhjeve, janë aplikimet që vijnë nga qytetarët e të gjithë vendit. Bollëku i adresave të organizatës është vetëm një tregues se Organizata gëzon besim të madh te njerëzit.

DATA PËR ZGJEDHJE

Para se partitë politike të votonin pro, CIVILi ndërtoi qëndrimin se zgjedhjet e parakohshme parlamentare duhet të mbaheshin një orë më parë. Data e zgjedhjeve është 5 korriku. Shteti nuk mund të përballojë vonesa të mëtejshme.

Rekomandimet e CIVILit ishin që ato të mbaheshin në dhjetor të vitit të kaluar, kur tashmë ishin rënë dakord zgjedhjet e parakohshme, dhe në periudhën e krizës shëndetësore me koronavirusin, rekomandimi i CIVILit ishte që zgjedhjet të mbaheshin më 21 qershor. Pasi ajo datë u lëshua, qëndrimi ynë është që nuk ka  datë tjetër për zgjedhje përveç 5 korrikut. CIVILi e ka njoftuar këtë disa herë gjatë ditëve të kaluara, dhe njoftimi me datën më të fundit para kësaj konference për shtyp është më 12 korrik, kur e shpallëm këtë pozicion. Edhe sot, ne e theksojmë këtë qëndrim dhe u bëjmë thirrje të gjitha partive politike dhe institucioneve që me përgjegjësi dhe ndërgjegje të përfundojnë procesin zgjedhor, për të mirën e të gjithë shoqërisë.

DALJE

Pjesëmarrja është e rëndësishme. Nëse qytetarët dëshirojnë të kenë institucione të qëndrueshme në periudhën e ardhshme të mbushur me sfida të vështira, ata duhet të përdorin të drejtën e tyre për të votuar dhe të marrin pjesë në krijimin e së ardhmes së tyre. Sa më i lartë të jetë pjesëmarrja, aq më i madh është përgjegjësia e institucioneve dhe partive politike në mandatin tjetër.

VOTIM I SIGURT

Siguria gjatë votimit - nuk është e rrezikshme të votoni nëse u përmbahemi udhëzimeve të thjeshta të mbrojtjes nga  koronavirusi. Është me rrezik nëse nuk fitojmë qeveri dhe institucione me kapacitet të plotë. Mungesa e një parlamenti dhe qeverie të plotë do të çojë në pasoja edhe më serioze sesa përhapja e koronavirusit.