Saraçini: Rrjetet sociale janë zakonisht “tezga” ku shërbehet informacion i rremë

Petrit Saraçini në panelin  “Pandemia dhe infodemia” e organizuar nga CIVIL-i tha se hulumtime të caktuara nga SHBA tregojnë se qytetarët gjithnjë e më shumë informohen nga rrjetet sociale sesa mediat komerciale, dhe e njëjta gjë po ndodh kudo në botë, përfshirë edhe tek ne.

Saraçini shtoi se rrjetet sociale shpesh janë “tezga” ku shërbehen informacione të rreme.

“Në prill dhe maj, ndodhte që çdo ditë të kemi 2-3 dezinformata, jo si një produkt, por një shkëmbim i orqestruar i lajmeve të rremë dhe të dezinformatave. Kishim mbi 100 shembuj në kulmin e pandemisë, kur kishim masa kufizuese, kur të gjithë ishin në shtëpi, duke ndjekur këtë informacion dhe ishin viktima të tij. Ata jo vetëm që e konsumojnë atë, por shpesh edhe veprojnë,” shtoi Saraçini.

“Në legjislacion, kur flasim për shpifje, fyerje, gjuhë urrejtjeje, është e qartë se deri ku shkon liria dhe cilat janë kufizimet. Dhe kur një gjykatë apo organ përcakton nëse diçka nuk është në rregull, së pari fillon nga qëllimi, i mashtrimit të publikut. Nëse ka diçka të tillë, atëherë duhet të kualifikohet si akt i ndonjë llojit.

Media tradicionale donte rregullimin e mediave në internet, kemi televizione dhe gazeta që refuzojnë të hapnin faqe në internet,” tha Saraçini.

This post is also available in: Macedonian