Panel i CIVILit: Ordanoski, Baçovska dhe Ademi me vlerësime për zgjedhjet

Jasna Baçovska, Sasho Ordanoski dhe Visar Ademi flasin në panel diskutimin e CIVIL-it në temën “Analizat
dhe vlerësimet pas zgjedhjeve”, të udhëhequr nga Biljana Jordanovska.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=903236170163171&ref=watch_permalink

Sasho Ordanoski thotë se sulmi hakerash mbi KSHZ ka gjasa të jetë nga jashtë, sepse vendi ynë nuk ka një
kapacitet të tillë. Ai thotë se fushata e VMRO DPMNE-së ishte e zezë dhe nxitonte frikë, ndërsa fushata e
LSDM-së nuk ishte e shkëlqyeshme, por ishte e moderuar dhe promovonte energji pozitive.
BDI pret në përfundimin e negociatave të mund të heqë dorë nga ideja e një shqiptari për kryeministër, por që koncesioni do ju jep përfitime të mëdha.
Votat për Aleancën për Shqiptarët në këto zgjedhje janë një surprizë.

Udhëheqësi i VMRO DPMNE-së, Hristijan Mickoski është futur në një film parodik që ata janë fitues, sepse janë fitues midis popullit maqedonas. Nuk do të ketë ndryshime në udhëheqje atje. Mickoski nuk do
të japë dorëheqjen edhe të mos formojë qeveri.
Levica (E majta) është surpriza në këto zgjedhje. Ai shton se anëtarët dhe mbështetësit janë rritur në
autokracinë e Gruevskit, dhe ata njerëz nuk e dinë se çfarë është demokracia. “Vetë slogani i së majtës nuk
ka asgjë të majtë, por njeriu merr përshtypjen nga shfaqjet e Apasiev se ato janë e djathta radikale, shtoi
Ordanoski.

Profesoresha Jasna Baçovska thotë se ajo priste shumë më tepër nga fushata politike. Në këtë fushatë,
partitë politike nuk kishin tema, dhe ata dolën me tema të vjetra, të tilla si NATO, emri, Marrëveshja e
Prespës, ndërsa kriza e koronavirusit nuk ishte mjaft tërheqëse.

LSDM mund të kishte hyrë në fushatë më energjikisht, veçanërisht për hyrjen në NATO. Opozita ishte e
angazhuar me një fushatë të zezë. Fushata filloi në Mars. Unë mendoj se partitë i dinë tashmë rezultatet
nga kopjet e ngurta, por ata sjellen të janë në fushatë zgjedhore, tha Baçovska.

Visar Ademi thotë se në këto zgjedhje qytetarët treguan një mentalitet evropian, ndryshe nga më parë.
Lista e votuesve duhet të pastrohet dhe të bëhet një regjistrim i popullsisë për të zbuluar se sa njerëz
jetojnë në vend dhe sa njerëz kanë të drejtë të votojnë. Ai thotë se duhet të ketë lista të hapura.
"LSDM fitoi në vitin 2016 pa një program dhe një ofertë. Por kjo nuk kalon më te votuesit, dhe kjo është
arsyeja pse qytetarët nuk shkojnë në votime. Programet po riciklohen që nga viti 1992, pa ndonjë zbatim
konkret.

BDI kishte PR të mirë, dhe askush nuk fliste për krimin, korrupsionin dhe të mos mbahen përgjegjës, por të
gjithë flisnin për Kryeministrin shqiptar. Alternativa dhe Aleanca nuk janë më të shkëlqyeshëm, por dikush
duhet të zëvendësojë BDI,  tha Ademi.

Ai theksoi se votuesit shqiptarë, në vend që të kërkojnë punesim që u takon atyre sipas Kushtetutës, ato
kërkojnë punë nga partia BDI.