DERISA SHOQËRIA ËSHTË E KUFIZUAR, DO TË KETË PERSONA ME AFTËSI TË KUFIZUARA

Sandra Peshevska Mickovska, aktiviste për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, në panelin e CIVILit  me titull "Rampaë" me rastin e 3 dhjetorit - Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, vuri në dukje se ajo shpesh hasi në  pengesa, duke filluar nga shtigjet e papërshtatshme të këmbësorëve dhe trotuaret, në arsim , në institucionet shëndetësore, veçanërisht në banakun ku ka një dritare të vogël e cila paraqet problem për shkak të shikimit të dobët dhe dëgjimit.

"Ka rampa që kalojnë pengesat, ka rampa mbi të cilat mund të ngjitemi shumë fort ... Termi person me aftësi të kufizuara më shqetëson shumë sepse unë jam qytetar i këtij qyteti dhe i këtij shteti dhe unë jam i njëjtë si të gjithë të tjerët, mbase kam nevoja specifike. Ne ekzistojmë dhe rreth 20% e popullsisë kanë nevoja specifike. Ne do të jemi të paaftë për sa kohë që shoqëria ka barriera, kur shoqëria nuk ka pengesa ne nuk do të aftësohemi, por do të funksionojmë, jetojmë dhe lëvizim si të gjithë, "tha ajo.

Kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov theksoi se ne jetojmë në një shoqëri ku vlerat janë zhvendosur, dhe jetojmë në një shoqëri të dehumanizuar, ku për fat të keq fokusi zhvendoset nga individi dhe qenia njerëzore, tani jemi duke u përpjekur ta kthejmë atë.

"Si kryetar i qytetit, unë mbaj përgjegjësi, por për fat të keq ajo hapje është vetëm nominale, sepse në rashomania ose në ndërthurjen e pushteteve nuk mund ta gjesh ose personalizosh problemin në një institucion", tha Shilegov.

Shilegov shtoi se Qyteti ka qenë shumë aktiv në fushën e mbrojtjes sociale në periudhën e kaluar.

"Si pjesë e aktiviteteve tona të rregullta, ne kemi vazhduar dhe forcuar përkrahjen afatgjatë të Qendrave ditore duke punuar me një kategori të larmishme të personave me aftësi të kufizuara, si" Në botën time "," Lindja kreative "," Mesazhi "dhe disa të tjerë. Ne gjithashtu vazhduam me transportin e qytetit publik falas dhe shërbimet e parkimit për personat me aftësi të kufizuara, si dhe mbështetjen financiare për udhëtime në të gjithë vendin për shoqatat e personave me aftësi të kufizuara ", tha Shilegov.

Qyteti i Shkupit, tha ai, për herë të parë punësoi asistent arsimor për studentë me nevoja të veçanta arsimore, si dhe siguroi bursa për studentët me aftësi të kufizuara. Pothuajse të gjitha shkollat ​​e mesme ku ishin në dispozicion kishin parkim për personat me aftësi të kufizuara. Njerëzit me spektër sjelljeje autik u lejohej përdorimi falas i transportit publik të qytetit.

"Qyteti i Shkupit iu bashkua veprimtarive të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale në procesin e deinstitucionalizimit. Në këtë drejtim, ajo mbështet shtëpinë e grupeve të vogla në Shkup e cila strehon njerëz nga Instituti Demir Kapija. Përmes Unionit të Edukatorëve Specialë dhe Rehabilitatorëve siguron kujdes 24-orësh të kujdestarisë për njerëzit në shtëpi. Ofroni një kujdes të bazuar në shtëpi dhe ndihmë për personat me format më të rënda të aftësisë së kufizuar intelektuale dhe aftësive të kufizuara të kombinuara nga një ekip profesionistësh i përbërë nga një specialist i mjekësisë familjare, një infermiere, një fizioterapist, një punonjës social, një psikolog, një edukator special dhe një kujdestar ".

Ai shtoi se në bashkëpunim me Kryqin e Kuq të Qytetit të Shkupit këtë vit ata punësuan 12 ndihmës që të punojnë me 25 përfitues nga Shkupi duke u dhënë atyre kujdesin dhe kujdesin që u duhen. Ata mbështetën financiarisht hapjen e Qendrës ditore të Sindromës Down dhe siguruan asistentë personalë që punojnë me përdoruesit e shtëpive.

"Faza e fundit e ndërtimit është një shesh lojrash gjithëpërfshirëse në Butel, e cila duhet të përfundojë këto ditë, dhe paralelisht ne jemi duke punuar në një shesh lojrash gjithëpërfshirëse në Karposh. Projekti për hapjen e një dhome sensori në kopshtin e fëmijëve "11 Tetori" në Radishani është gjithashtu në fazën e fundit të procedurave administrative ", tha Shilegov.

Presidenti i CIVILit, Xhabir Deralla, në panelin me titull "Rampë", kushtuar (mos) pranimit  të personave me aftësi të kufizuara në shoqërinë, theksoi se të drejtat e personave me aftësi të kufizuara duhet të jenë çdo ditë, jo vetëm një ditë në vit. Ai u bëri thirrje partive politike të lënë mënjanë disa nga agjendat e tyre dhe të flasin për njerëzit me aftësi të kufizuara që bëhen pjesë e listave të tyre të kandidatëve.

"Personat me aftësi të kufizuara të jenë pjesë e strukturave të vendimmarrjes, të jenë drejtorë, drejtorë të departamenteve dhe, deputetë dhe deputetë, anëtarë të Qeverisë, anëtarë të Parlamentit. Për të ngritur devijimin dhe për t'u dhënë atyre mundësi të barabarta në këtë shoqëri që kemi parë që prej kohësh si avokim për ndërtimin e një shoqërie për të gjithë ".

Bllagica Dimitrovska nga “Inkluziva”  thotë se është e vështirë t'u shpjegohet njerëzve pengesat me të cilat përballen, sepse nuk i shohin ose i vëren ato. Në disa cikle të kaluara zgjedhore, ata kanë vëzhguar zgjedhjet, duke vërejtur se në shumicën e vendvotimeve nuk ka qasje për personat me aftësi të kufizuara të shkojnë në kutinë e votimit.

"Aftësia e kufizuar nuk ka të bëjë me njerëzit, nuk ka të bëjë me personat me aftësi të kufizuara, ka të bëjë me mjedisin ... Rampat nuk do tu shërbejnë vetëm atyre që lahen, sepse ato rampa do të përdoren edhe nga studentët që kanë nevojë për to, sepse në pjesën më të madhe ata votojnë. shkolla. Duhet të ketë trotuare të bukura, sepse ata jo vetëm që do të përdorin karriget me rrota, por edhe një nënë që do ta drejtojë fëmijën në karrocë etj. ”, Tha Dimitrovska.

Dimitrovska inkurajon të gjithë personat të jenë me zë të lartë dhe të luftojnë për të drejtat e tyre, d.m.th. të jenë të barabartë me të tjerët.

Vangell Trkanjanov nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale theksoi se një rampë hyrëse në një ndërtesë nuk do të thotë qasje, pasi disa institucione mund të kenë një rampë në hyrje, por mundësia e hyrjes duhet të jetë gjithashtu brenda objektit. Ai iu referua një ngjarje me rastin e 3 dhjetorit, ku u ofendua në një farë mënyre sepse organizatorët nuk u konsultuan me një person me nevoja të veçanta për mënyrën e organizimit të ngjarjes.

"Aftësia e kufizuar është një gjendje, jo një perceptim, nuk e fsheh paaftësinë time. Unë isha në një ngjarje për të festuar të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, por kokteji u organizua në nëntokën e barit, ku nuk kishte hyrje për mua dhe nuk mund të merrja pjesë në festën e koktejit. Ftesa ishte më fyese sesa mirëseardhja, "tha ai.

"Unë kam perspektivën time për këtë. Shpesh thuhet për popuj që jetojnë në një zonë që ne jemi kombe të mira, pritëse dhe mikpritëse. Nuk do të pajtohesha. Ne jemi popuj të mirë, por jemi të aftë që askush të mos humbasë asgjë. Kur ndodh diçka e tillë, ne jemi një popull i mbyllur. Unë mendoj se ne po rrisim gjuhën e urrejtjes, arrogancën dhe po bëhemi shumë diskriminues. Kjo është ajo që vendi ynë duhet të ndryshojë dhe të cilës duhet t'i kushtojmë vëmendje. I gjithë procesi i deinstitucionalizimit është gjithashtu një kujtesë e vetëdijës së njerëzve ... Kohët e fundit dëgjoj se procesi i deinstitucionalizimit është nxituar, por nuk jam dakord. Në qoftë se njerëzit nuk dalin dhe nuk fillojnë të jetojnë dhe të jenë pjesë e komuniteteve, ne kurrë nuk do të jemi të gatshëm për këtë gjë. Ky proces vetë na ka mësuar si një administratë që secili person ka nevojat e tij / saj individuale dhe që ju nuk mund të ofroni shërbime kolektive që plotësojnë nevojat e një komuniteti të tërë. politika e punës dhe ajo sociale, ishte pjesë e paraqitjes së Dushan Tomshiq, këshilltar special për mbrojtjen sociale në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale.

Në fund të panelit, drejtori i Festivalit të Lirisë 2019, duke shënuar 20 vjetorin e CIVIL, njoftoi aktivitetet e mëposhtme, veçanërisht në 10 dhjetor - Ditën e të Drejtave të Njeriut, kur CIVIL do të ketë një program të pasur multimedial në të njëjtin vend, Muzeu i Qytetit Shkup.

 

Dehran Muratov