„Демократи“ бараат задолжително гласање Политичката партија

„Демократи“ се залага за промена во мнозински модел, воведување на задолжително гласање, за да се овозможи поголем цензус, смета Љубомир Крстевски, претставник на партијата.

Партијата бара и професионализација на Државната изборна комисија, за да се исклучи можноста во комисиите да бидат ангажирани членови на политички партии, отворени кандидатски листи и неможност да се менуваат предизборните коалиции или партиската припадност по верификација на мандатите на пратениците.

Крстевски побара и да се укине платеното политичко претставување на кандидатите на партиите кои располагаат со големи финансиски средства, или на сите партии да им се доделат еднакви средства. Тој побара и да се забрани, при испитување на јавното мислење, граѓаните да го изразуваат својот став за конкретни кандидати, со што смета дека се нарушува тајноста на гласањето.

This post is also available in: English