SKEN- magazinë politike: Objektivi i ndryshimeve

Gazetarët qytetarë  pasqyrojnë pamjen e vërtetë në të cilën jetojnë qytetarët. Ata flasin për abuzime të të drejtave të njeriut, padrejtësi sociale, diskriminim, ryshfet dhe padrejtësi zgjedhore… Objektivat ndryshimit janë episodi i sotëm i SKEN.

Viktor Toshevski, një nxënës me vështirësi në shikim i shkollës së mesme muzikore DMBUC Ilija Nikolovski Lui, zgjoi institucionet pas publikimit të tregimit  që shkaktoi një stuhi reagimi publik, gjegjësisht, ai mori një kompjuter laptop dhe nëna e tij mori një biletë të transportit publik.

“Kam pasur pak kohë duke folur para kamerës, ende mund të flas dhe të flas. Por unë gjithashtu dua të ketë vlerë në ato që them … Për të arritur atje ku ai vërtet duhet. Të rrallë janë media të tilla të lira ku mund të drejtohemi. Jam me të vërtetë i nderuar që jam sot këtu, edhe pse nuk e dija se për çfarë bëhej fjalë dhe jam vërtet mirënjohëse ndaj profesorit Temkov,” tha Lepa Toshevska, nëna e Viktorit.

“Jam i lumtur që e shoh gjithë këtë mbrapa dhe ju falënderoj shumë!”, Tha me ngazëllim Viktori.

Historia e Fikri Jasharov, i cili ishte diskriminuar në pishinën Dovlexhik në Manastir, gjithashtu mund të përshkruhet si një histori suksesi. Gjykata në Manastir vendosi  t’i paguante Jasharovit  1.000 euro dëmshpërblim për diskriminimin etnik.

Ish-kryetari i Kavadarit Aleksandar Panov është dënuar për ryshfet gjatë zgjedhjeve  votuesve Romë pasi CIVILi  më parë kishte njoftuar informacionet e marra nga vëzhguesit në terren.

Anëtarët e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve u kthyen shpërblimet pasi ish gazetari i qytetarit Denis Jankullovski, duke përdorur nismën e CIVILit #kërkojpërgjigje , pyeti se kur do të ktheheshin shpërblimet dhe kur do japin dorëheqje.

Kopshti i fëmijëve “Bleta” në Çair,  pasi u publikua historia e një gazetari qytetar dhe pas një reagimi të ashpër nga qytetarët në mediat sociale, fshiu një video në Facebook ku tregonte indoktrinimin fetar të fëmijëve që frekuentojnë institucionin!

Pas një histori të gazetarit qytetar Damian Temkov në lidhje me punëtorët që punojnë jashtë në temperatura të ferrit, Ministria e Punës dhe Politikës Sociale hapi një linjë raportuese për shkelje të rekomandimeve nga MPPS dhe Ministria e Shëndetësisë.

Komuna e Velesit  dha një ndihmë financiare të njëhershme për një familje me rrezik social, pasi gazetari qytetar Dean Simonov raportoi për kushtet e mjerueshme në të cilat jetojnë.

Pas një serie tregimesh suksesi nga gazetare(ë)t  qytetarë, ka disa që janë ende në zhvillim e sipër. Një prej tyre është historia e mungesës së ujit në lagjen Bair të Manastirit…

Gazetarët qytetarë  janë ata që raportojnë pa frikë dhe bëjnë ndryshime në shoqëri.

Dehran Muratov
Kamera & montazhi: Arian Mehmeti

Kontribuesit: Xhabir Deralla, Maja Ivanovska, Biljana Jordanovska, Angella Petrovska, Diana Tahiri, Atanas Petrovski

This post is also available in: Macedonian