Силјаноски: ВМРО-ДПМНЕ не е за бојкот на пописот, бараме да се пролонгира во есен или пролет

„Пописот е од суштинско значење, единствено што како партија не се согласуваме е да се одложи поради здравствената гледна точка“, вели Марјан Силјаноски, советник од ВМРО-ДПМНЕ, на панел дискусијата на ЦИВИЛ „Попис: Статистика, не политика“ во општина Гостивар.

„Во ек на пандемија бројките секојдневно растат и не треба да се одржи попис во овој период. Има доста земји што го одложиле пописот токму поради здравствени причини. Во есен или пролет да се пролонгира пописот. Голем број на граѓани се согласуваат со нас гледајќи ја поддршката што ја добиваме секојдневно.

Ние не сме за бојкот на пописот, бидејќи ни е потребен попис. Дебатата за законот за попис требаше да опфатат повеќе политички партии. Власта отфрли 40 амадмани од ВМРО-ДПМНЕ. Се согласувам дека пописот е математичка операција – а не политичка.

Неколку дена се собираа потписи и во Гостивар, во неколку акции за пописот да се одржи во соодветно време.

Пописот е поинаква операција од изборите. Попишувачите одат кај луѓето дома, за разлика од изборите. Сега би имало поголем физички контакт“, истакна Сијлановски.

This post is also available in: AlbanianEnglish