Mes synimeve dhe realitetit

Në konferencën e CIVILit “Mes synimeve dhe realitetit” u bë fjalë për arritjet, sfidat dhe perspektivat e sektorit qytetar.

Folës në konferencë ishin: Presidenti Stevo Pendarovski, Sasho Ordanoski, Mirjana Najçevska, Aleksandar Krzhallovski, Albert Musliu, Fani Karanfillova Panovska, Merita Maksuti, Savka Todorovska, Ibrahim Mehmeti, Afërdita Haxhijaha Imeri, Lençe Zdravkin, Mersiha Smailloviq, Dehran Muratov dhe Xhabir Deralla.

Në fjalën e tij të hapjes, Petrit Saraçini deklaroi se  njëzet vite  CIVIL , flasin për vete.

“Në vend të koktejeve dhe festimeve të zakonshme, ne festojmë me punë , me angazhime dhe ngjarje. Si gjithmonë, CIVIL është këtu për të qenë një platformë përmes së cilës ekspertë, intelektualë tanë,  artistët, aktivistët, së bashku me institucionet, përmes formave të ndryshme të të shprehurit, do të japin njohuri mbi sfidat përpara, por më e rëndësishmja, vizione dhe zgjidhje për ne një të ardhme të përbashkët, më të mirë ”, tha Petrit Saraçini duke i paralajmëruar të gjitha aktivitetet e Festivalit të Lirisë me rastin e 20 vjetorit të CIVILit.

Presidenti Stevo Pendarovski tha se CIVILi është një nga organizatat më aktive që ka mbrojtur në mënyrë aktive të drejtat e njeriut në shoqërinë maqedonase për 20 vjet.

“Në kohë të trazuara, CIVILi po përpiqej të ofronte zgjidhje për problemet e reja me të cilat përballet shoqëria jonë,” tha Pendarovski.

Ai shtoi se CIVIL ka pasur shumë projekte të suksesshme, siç është Karta Civile e cila është një reflektim i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut dhe se Karta Civile afirmon të drejtat dhe liritë që na takojnë të gjithëve.

“Këto liri janë thelbësore për veprimtarinë e dytë të CIVILit, që është liria e mediave, për të kontribuar në çlirimin dhe inkurajimin e qytetarëve,” shtoi Pendarovski.

Pendarovski shtoi se CIVILi ka punuar në monitorimin e zgjedhjeve që nga viti 2008 dhe përfshin vlera të avancuara  evropiane në sistemin zgjedhor.

Ai shtoi se CIVILi  gjithashtu punon në fushën e ekologjisë në shoqërinë tonë dhe i jep vrull të ri ardhmës së gjelbër.

“Sektori civil po ndihmon qytetarët dhe po ndihmon përpjekjet tona për transformim për një shtet të prosperuar,” shtoi Pendarovski.

“Sektori civil në 20 vitet e fundit ka treguar zhvillim dhe është në një nivel më të lartë, veçanërisht në 10 vitet e fundit, kur është origjinal, po, i financuar nga jashtë, por ka treguar rezistencë të pazakontë ndaj presioneve që ishin agresive”, tha Sasho Ordanoski.

Ai shtoi se shteti nuk mund të drejtohet më duke injoruar sektorin civil ose duke vepruar pa u konsultuar për ndonjë zgjidhje.

“Sistemi ekziston për njerëzit, jo anasjelltas, dhe kjo është ajo që po bën CIVILi. Unë ju përgëzoj për 20 vjet ekzistencë, na mungon ky kapacitet  që CIVIL po përpiqet të përhapë”, shtoi Ordanoski.

Ai shtoi se çështjet e demokracisë kurrë nuk janë mbyllur në asnjë shtet.

“Sektori i OJQ-ve është bërë një komponent kryesor i shtetit për 20 vjet, me OJQ-të që bëjnë pyetje dhe ofrojnë zgjidhje alternative. Sfida është popullizmi dhe mënyra se si partitë politike po veprojnë në lëvizjen qytetare, “tha Najçevska.

Ajo shtoi se sektori civil duhet të zhvillohet dhe adaptohet dhe se nuk duhet të heqë dorë nga shfrytëzimi i partive politike për të ndjekur interesat e tij.

“Me çdo kusht, nuk ka braktisje të parimeve të strukturimit qytetar, për të ndaluar fillimin pa pushim, por të ndërtojmë atë që ka arritur sektori i shoqërisë civile, gjatë gjithë kohës,” shtoi Najçevska.

“CIVILi është vazhdimisht në zhvillim dhe përmirësim, për mendimin tim, ata janë profilizuar si një faktor i rëndësishëm në rritjen e ndërgjegjësimit qytetar dhe kanë arritur që disi t’i strehojnë njerëzit me mirëkuptime dhe mendime të gjera,” tha Najçevska.

“Të gjithë ne që konsiderohet se jemi aktivistë, kemi për detyrë të kemi një origjinal, të kthejmë aspiratat tona në realitet për të mos shkuar te të huajat … Në dekadat e fundit përkufizimi i sektorit civil është bërë më i sofistikuar, por duhet të punojmë në qëndrimin kritik i cili kohëve të fundit mungon” tha aktivistja Merita Maksuti.

“Ne e dimë që qeveria nuk dëshiron kritikë, ne gjithashtu kemi parë presionin ndaj  sektorit  të  OJQ-ve, por unë dua të jemi në një nivel më të lartë. Jam e shqetësuar për humbjen e kritikës. Ne duhet të bëjmë presion mbi shtetin dhe institucionet, jo anasjelltas. Demokracia është seriozisht e gërryer dhe duhet të veprohet, “tha Maksuti, duke i dhënë një vështrim shoqërisë civile ndër vite.

“Kur kemi filluar punën nuk kemi ide se çfarë do të thotë shoqëria civile, pa e ditur fotografinë e madhe … Nëse kthehemi  20 vjet më parë, unë mendoj se sektori civil ishte në një nivel elementar të zhvillimit dhe po zhvillohej, por për mendimin tim problemi kryesor deri para 5-6 vite ka qenë që organizatat qytetare janë përqendruar në bërjen e asaj që presin prej tyre, ”tha Ibrahim Mehmeti.

“Ajo që mungonte ishte se nuk kishte asnjë kontakt midis organizatave dhe qytetarëve. Ky ishte problemi kryesor dhe ne kishim produkte të shkëlqyera, por asgjë nuk ndryshoi në fushë. OSHC-ve po ju jepet mbështetje për ato që duan dhe duan të bëjnë, ne kemi tashmë disa rezultate. Për mua, CIVIL është një shembull i një organizate që punon me qytetarët, ata e kanë bërë atë që nga fillimi, ajo ka shlyer një këmbëngulje të tillë për të ndjekur agjendën e tyre dhe kjo është parë nga mbështetësit,” theksoi Mehmeti.

“Nga ajo që kam mësuar në këto disa vite të bashkëpunimit më të ngushtë me CIVILin është aftësia e organizatës për të mobilizuar qytetarët dhe qytetarët dhe modestia… Unë e kam mësuar këtë duke punuar me ta. Një vlerë tjetër e CIVIL është liria e fjalës,” tha Aleksandar Krzhallovski.

“CIVIL i është një nga ata partnerë që ka duruar shumë beteja. Shoqëria civile si një e tërë për 20 vitet e fundit ka treguar një pjekuri dhe angazhim serioz në misionin dhe vizionin e tyre, dhe kjo është demonstruar në ngjarje të ndryshme në vendin tonë… është e vërtetë që dy vitet e kaluara janë shumë të ndryshme nga e më herët , ato 11 vjet dhe kjo  ka ndikuar te organizatat të shoqërisë civile. Ata janë ftuar të marrin pjesë në vendimet e rëndësishme në institucione, ne e kemi këtë dhe kjo është një arritje ”, tha Fani Karanfillova Panovska, nga Fondacioni Shoqëria e Hapur.

“Ndërtimi i marrëdhënieve serioze të solidaritetit është një pengesë, kur ishim në periudhat më të vështira, ishim më të ngarkuarit. Dhe pyes veten nëse kemi nevojë për një kërcënim të tillë përsëri për të arritur një solidaritet të tillë? “, Shtoi Karanfillova.

“Ne po zhvilloheshim në rrethana armiqësore … në 2001 ishte një sfidë e madhe, por sektori civil ka treguar se është gati të veprojë,” tha Albert Musliu.

“Edhe sektori i OJQ-ve duhet të jetë kënaqësi. Ka njerëz që duan ta bëjnë këtë. OJQ-të nuk kanë asnjë motiv prapa profesionalizmit të tyre, por ata përpiqen të bëjnë më të mirën për të treguar se çfarë i motivon dhe i motivon ata … Sfidat e sektorit të OJQ-ve janë kur nuk janë ne e gjejmë veten, ne nuk jemi përfaqësues të qytetarëve, jemi të vetëdijshëm “, shtoi Musliu.

“Unë besoj se niveli i demokracisë në një vend varet nga sektori civil. OJQ-të varen nga fondet e donatorëve, të cilat kërkojnë profesionalizëm të lartë në vetë punën, që nuk është keq, por është e vështirë të shoqërohet me aktivizëm, “tha Afërdita Haxhijaha Imeri.

“Puna e sektorit të shoqërisë civile do të përfaqësohej përmes punës së CIVIL, dhe pasi të jenë pjekur në mënyrë të qëndrueshme, ata më kanë ndihmuar në punën time”, tha Lençe Zdravkin, me  iniciativën e të cilës  dhe bashkëpunimin me CIVILin  përmes aksionit të dhurimit do të ndihmojë viktimat nga  tërmeti në Shqipëri.

Të gjithë qytetarët dhe qytetarët që dëshirojnë të dhurojnë do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë në Muzeun e Qytetit të Shkupit nga 1 pasdite deri në 3 pasdite, gjatë ngjarjes së CIVILit.

“Sfida për mua është arsyeja pse nuk ka dhurime për lëvizjen e grave tani, dhe kjo për faktin se kemi pasur më shumë sukses. CIVIL është i pari që harron të thotë qytetarë dhe qytetarë, organizata kurrë nuk harron që gratë janë aktorë të barabartë në shoqëri. Nuk ka aktivizëm pa aktiviste dhe aktivistë pa e kryer atë në terren, “tha Savka Todorovska.

“Për mua, CIVILi është një hapësirë ​​ku unë mund të shprehem lirshëm mendimet e mia, nuk ka pasur censurë, shfaqje të shumta, intervista, një vend për mendim të hapur. Në momentet më të vështira të aktivizmit tim, kam menduar për të shkruar në rrjetet sociale, por kam filluar të shkruaj për CIVIL dhe kam kuptuar që më prek më shumë. atje. Gjithmonë ka një kohë të paditur dhe diskriminim, por CIVIL është një platformë që do t’ju ndihmojë të mbani thasë që do të vijnë ose të pastroni rrugën tuaj. Qëndroni ato që jeni, të arritshëm dhe unikë për të gjithë ne, “tha Mersiha Smailloviq.

“Mbetet të themi se nazizmi dhe fashizmi, i cili ka përshpejtuar rritjen, do të jetë një sfidë. Ne jemi gjithashtu këtu që institucionet të na dëgjojnë, jemi këtu për të bërtitur për ato grupe të margjinalizuara. CIVILi po pastron minat në rrugë në mënyrë që dikush të kalojë. Është CIVIL ai që i ndihmoi studentët të protestojnë kur u ndaluan,” tha Dehran Muratov.