Magazinë politike – Sken: Kuvendi, një ditë pas…

Në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut,  më 4 gusht, në Sallën e Madhe me një kube të madhe, u mbajt seanca konstituive e përbërjes së dhjetë parlamentare, ku morën pjesë 117 nga 120 deputetët e zgjedhur në zgjedhjet e parakohshme parlamentare të mbajtura më 15 korrik. Për shkak të pandemisë, seanca u mbajt nën protokolle të veçanta shëndetësore, temperatura e trupit ishte matur në hyrje të Parlamentit, dhe dezinfektuesit ishin vendosur në të gjitha hyrjet. Deputetja Jagoda Shahpaska nga koalicioni “Ne Mund” u zgjodh Presidente i Komisionit të Verifikimit të Kuvendit.

Menjëherë pas seancës konstitutive parlamentare, kreu i LSDM-së, Zoran Zaev prezantoi programin qeveritar duke njoftuar se ai do të formojë një qeveri që do të kujdeset në mënyrë të barabartë për të gjithë qytetarët, pa asnjë paragjykim etnik ose nacionalizëm, dhe i cili do të luftojë krimin dhe korrupsionin. në të gjitha nivelet. Ai njoftoi se numri i ministrave dhe administrata në qeverinë e re do të zvogëlohet. Zaev premtoi gjithashtu se do të ketë një shtet ekologjik  që do të kujdeset për mjedisin.

“Në këtë moment, ne po fillojmë me bisedime serioze të vendosura mbi parime serioze që do të na sjellin një Qeveri serioze dhe të përkushtuar që po ecën përpara përpara në rrugën evropiane, pra një Qeveri të përkushtuar për ekonominë dhe drejtësinë. Një qeveri që hap negociatat e anëtarësimit me Bashkimin Evropian dhe një qeveri që me secilin kapitull të ri të hapur të negociatave do të prezantojë standarde të reja evropiane për një jetë më të mirë, këtu në vendin tonë të bukur. “Kjo u kërkua nga qytetarët, ne do ta dorëzojmë”, tha Zaevi.

Në periudhën e kaluar, karakteristikë e liderit të VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski është që t’i drejtohet publikut menjëherë pas fjalimit të liderit të LSDM-së, kështu që ishte edhe kësaj radhe, menjëherë pas fjalimit të Zaevit, iu drejtua Mickoski i cili njoftoi se do të sigurojë një shumicë parlamentare për formimi i një qeverie.

Sidoqoftë, në vend që të përqendrohej në atë që do të ofronte nëse ai do të arrijë të formojë një shumicë parlamentare, Mickoski fliste vazhdimisht për të kaluarën dhe fajësoi Zaevin, duke shtuar se “figurat misterioze” u përpoqën të bindnin disa ligjvënës të VMRO-së që të bashkoheshin me Zaevin.

“Por, çfarëdo që të ndodhë në negociatat që do të udhëheqen nga VMRO-DPMNE në ditët në vijim dhe që ajo ka udhëhequr, deputetët e VMRO-DPMNE-së që do të jenë pjesë e kësaj përbërje parlamentare do të përqendrohen ekskluzivisht në propozime që do të nënkuptojnë një luftë të vërtetë kundër korrupsioni dhe krimi. “Ne do të flasim me zë të lartë në qeverinë e re që shpresojmë se do të formohet nga VMRO-DPMNE dhe menjëherë do të merremi me këto sfida me masa intensive që me të vërtetë shqetësojnë qytetarët tanë,” tha Mickoski.

Partia Demokratike e Shqiptarëve është partia e parë që njofton zyrtarisht se ka pranuar ofertën nga Zoran Zaev për të qenë pjesë e qeverisë së re, tha Azem Sadiku nga PDSH, pas takimit me Radmila Sekerinska dhe Oliver Spasovski të mbajtur në Klubin Parlamentar.

BDI  mbeti e rezervuar dhe nuk kishte një përgjigje specifike për formimin e një qeverie të re.

Kreu  i E Majta, Dimitar Apasiev, mbërriti në ditën e parë të parlamentit me biçikletë, ndërsa Timcho Mucunski nga VMRO DPMNE erdhi me një skuter elektrik, gjatë së cilit u ndalua të hynte në Parlament.

Lëvizje të tilla PR tashmë janë parë nga ish-kryeministri Nikolla Gruevski, kur ai shkoi për të punuar, dhe ndërsa ishte larg syrit të publikut ai porositi masazhe në vendet në Mercedes prej gjysmë milioni euro, për të cilat u dënua me dy vjet.

Në zgjedhjet e mbajtura më 15 korrik, koalicioni “Ne mundemi” të udhëhequr nga LSDM fitoi 46 deputetë, koalicioni “Për rindërtimin e Maqedonisë” të VMRO-DPMNE – 44, BDI – 15, koalicioni i Aleancës së Shqiptarëve dhe Alternativa – 12, E Majtas- dy dhe PDSH – një mandat.

Në parlamentin e ri, 43 gra dhe 77 burra fituan vende. Në parlamentin e kaluar 46 gra ishin deputete.

 

Në dhjetë ditët e ardhshme, Presidenti Stevo Pendarovski duhet t’i japë mandatin për të formuar një qeveri për atë që do të sigurojë një shumicë parlamentare. Dhe pastaj, kushdo që të marrë mandatin, duhet të formojë qeverinë e re brenda 20 ditëve. Ndërkohë, palët po negociojnë për t’u bashkuar me një koalicion të ri qeverisës.

 

Dehran Muratov

Në bashkëpunim me Biljana Jordanovska dhe pjesën tjetër të ekipit CIVIL Media

This post is also available in: Macedonian