Magazinë politike - SKEN: Subvencionimi i kompanive private me çelës partiak - etnik

Kryeministri Zoran Zaev theksoi se qeveria do të inkurajojë dhe bashkëpunojë me sektorin e biznesit për të mbështetur marrëdhëniet e mira ndëretnike dhe besimin e ndërsjellë, duke shtuar se do të ketë subvencione për punë, jo çelësa etnikë.

Zëvendës Kryeministri Artan Grubi njoftoi një subvencion për punësimin në sektorin privat të anëtarëve të bashkësive të tjera etnike në vend, por tha se nuk dihet se si do të realizohet.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi gjithashtu pretendon se do të ketë para të shtetit për të gjitha ndërmarrjet private që do të punësojnë njerëz të etnive të tjera.

Profesoresha Mirjana Najçevska tregon se nuk duhet të ketë trajtim të ndryshëm të njerëzve për shkak të një karakteristike të caktuar, pavarësisht nga përkatësia etnike, veçanërisht kur bëhet fjalë për punësimin në sektorin privat.

Për VMRO-DPMNE, subvencionimi i ndërmarrjeve private për punësim mbi baza etnike është i papranueshëm.

Visar Ademi beson se me këtë mënyrë të subvencionimit ne kthehemi në kohën e regjimit të Nikolla Gruevskit, dmth se punësimet do të bëhen me një çelës partie. Ai tregon se tregu duhet të rregullohet, sipërmarrësit duhet të mendojnë lirshëm dhe asnjë staf partie nuk duhet t'u imponohet atyre.

Drejtuesi i Besës, Bilall Kasami në një intervistë për TV21 në emisionin “Click Plus” tha se nëse është për populizëm, ai do të thotë se kompanitë private duhet të punojnë për përfaqësim të drejtë, por që në realitet situata është ndryshe.

Lisa Bauta Shaqiri beson se problemi është më shumë social sesa politik ose ekonomik dhe se subvencionet nuk duhet të bëhen në baza etnike, sepse në përpjekje për të parandaluar diskriminimin, ne përdorim diskriminim tjetër.

Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bytyqi thotë se është mosmirënjohëse shpërndarja e parave publike mbi baza etnike, pra profesionalizmi duhet të jetë një kriter kryesor.

Gazetari Ramush Muarem Cirko thotë se ndarja e etnisë në punësim nuk mund të konsiderohet pozitive dhe se është në kundërshtim me Kushtetutën e vendit.

Jovana Trenchevska nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale, në panelin CIVIL "Diskriminimi dhe punësimi në sektorin publik dhe privat", tha se aktualisht, në vend nuk kemi një legjislacion gjithëpërfshirës, ​​i cili do t'i kushtohet diskriminimit dhe mundësive të barabarta, dhe për këtë arsye , në programin qeveritar për 2024, një nga përparësitë e larta është miratimi i ligjit për parandalimin dhe mbrojtjen nga diskriminimi.

Shansi i tretë për Ligjin për Mbrojtjen nga Diskriminimi. A do të votohet më në fund?

Diana Tahiri / Dehran Muratov