Китанова: Податоците од пописот во општина Штип ќе се користат за креирање на развојни политики, научни и други истражувања

Претседателката на пописна комисија, Соња Китанова  на панел дискусијата на ЦИВИЛ „Попис: Статистике, не политика,  се осврна на техничкиот дел од статистичката операција попис.

Комисијата учествува во информирањето на пописот и информирање на населението за пописот, презема мерки за навремено опфаќање на пописот, врши распределба на попишувачи и инструктори, обезбедување простории и итн. Податоците кои ќе бидат добиени ќе се користат за креирање на развојни политики, научни и други  истражувања. 129 попишувачи во делот на Штип и Карбинци, 13 лица за реонски инструктори, на јавен конкурс се пријавени 265 попишувачи, а 129 лица ќе бидат избрани списокот ке биде објавен на 8 и 9 март и ке бидат објавени и на страната на општината. Ќе се формираат групи одо 12 лица кои ќе бидат тестирани со запазување на сите мерки и протоколи, тестирањето ќе биде на 12 и 13 март во големата сала на општина штип. Доколку нема можност за извршување на сите должности, ќе се прави тоа во некое училиште. Обезбедени се простории за попишувачи, за тестирање, за складирање на материјали и за опремата која ке ни биде доставена. Тоа е се од техничкиот дел за пописот.

This post is also available in: English