Дерала: Избори требаше да има и порано, краен датум е 5 јули

ИЗБОРЕН МОНИТОРИНГ НА ЦИВИЛ

Во рамките на изборното набљудување, ЦИВИЛ спроведува мониторинг на политичките партии, институциите, изборната администрација и медиумите.

ЦИВИЛ на теренот ќе истрча со околу 300 набљудувачи на денот на гласањето, а веќе подолг временски период, во функција се околу 20 долгорочни набљудувачи. Во моментов трае повик за краткорочни набљудувачи, а на апликациите се одговара најбрзо што може, со оглед на големиот интерес.

Почитувањето на правото на глас на граѓанките и граѓаните е приоритет за ЦИВИЛ. Во фокусот на мониторингот на ЦИВИЛ е и политичкото финансирање и политичката корупција, како и лажните вести, говорот на омразата и црната пропаганда.

Од големо значење за мониторингот на ЦИВИЛ воопшто, па така и за изборниот мониторинг, се пријавите кои доаѓаат од граѓанките и граѓаните од целата земја. Изобилството од обраќања до организацијата е само уште еден показател за тоа дека Организацијата ужива голема доверба кај луѓето.

ДАТУМ ЗА ИЗБОРИ

Уште пред да се изјаснат политичките партии, ЦИВИЛ изгради став дека предвремените парламентарни избори треба да се одржат час поскоро. Датум за избори е 5 јули. Државата не може да си дозволи понатамошни одложувања.

Препораките на ЦИВИЛ беа дека треба да се одржат уште во декември минатата година, кога веќе се договорија предвремени избори, а во периодот на здравствената криза со коронавирусот, препораката на ЦИВИЛ беше изборите да се одржат на 21 јуни. Откако беше пропуштен и тој датум, наш став е дека нема друг датум освен 5 јули за одржување на изборите.

ЦИВИЛ тоа го соопшти повеќе пати во текот на изминатите денови, а соопштение со најнов датум пред оваа прес конференција е на 12 јули кога го соопштивме овој став. И денеска го истакнуваме овој став и ги повикуваме сите политички партии и институции одговорно и совесно да го довршат изборниот процес, за доброто на целото општество.

ИЗЛЕЗНОСТ

Излезноста е важна. Доколку граѓанките и граѓаните сакаат да имаат стабилни институции во претстојниот период исполнет со тешки предизвици, треба да го искористат своето право на глас и да учествуваат во креирањето на својата иднина. Колку е поголема излезноста, толку поголема ќе биде одговорноста на институциите и политичките партии во следниот мандат.

БЕЗБЕДНО ГЛАСАЊЕ

Безбедност при гласањето – не е ризично да се гласа, ако се придржуваме кон едноставните упатства за заштита од коронавирусот. Ризично е ако не добиеме влада и институции со полн капацитет. Отсуството на парламент и влада со целосен капацитет ќе доведе до уште посериозни последици од ширењето на коронавирусот.