CIVILi shënon përvjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës

Sot mbushen dy vjet nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës midis Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Republikës së Greqisë, duke i dhënë fund mosmarrëveshjes për emrin mes dy vendeve për gati se tre dekada. CIVILi, si organizatë për të drejtat dhe liritë e njeriut dhe si një organizatë që përfaqëson dhe promovon vlerat evropiane, mbështeti këtë akt të rëndësishëm historik dhe ka realizuar një numër të madh aktivitetesh për edukimin qytetar për përmbajtjen dhe kuptimin e kësaj Marrëveshjeje.

CIVILi uron përvjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës dhe e mirënjeh udhëheqjen dhe mençurinë e udhëheqësve të dy vendeve, Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë, të cilët e çuan procesin drejt zbatimit të tij të suksesshëm.

CIVILi feston përvjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës duke publikuar mesazhe dhe tekste në mbështetje të këtij procesi në platformën e  mediatike në maqedonisht, shqip dhe anglisht.

Marrëveshja është një zgjidhje për mosmarrëveshjen për emrin Maqedonia dhe përmes saj u krijua një partneritet strategjik midis dy vendeve fqinje. Me zgjidhjen e kësaj mosmarrëveshje dekade, u mundësua  integrimi euro-atlantik i vendit

. Me marrëveshjen, vendi ynë la referencën e përkohshme IRJM dhe u riemërua Republika e Maqedonisë së Veriut, shtetësia u bë maqedonase / qytetare e Republikës së Maqedonisë Veriore, dhe gjuha maqedonase .Greqia respekton marrëveshjen dhe është e para që ratifikoi Protokollin e NATO-s për anëtarësimin e Maqedonisë në NATO, dhe vendi u bë anëtari i 30-të i Aleancës në 30 Mars të këtij viti, siç u premtua. Marrëveshja me Greqinë gjithashtu hapi rrugën e anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Pas Marrëveshjes së Prespës, askush nuk mund të debatojë që maqedonasit që jetojnë në Maqedoninë Veriore flasin maqedonisht, thuhet në mesazhin e fundit të negociatorit në mosmarrëveshjen për emrin, Matthew Nimetz, ditëlindja e të cilit është më 17 qershor, kur u nënshkrua Marrëveshja e Prespës në vitin 2018 në Nivici mbi Liqenin e Prespës.