СКЕН – политички магазин: Како против сајбер нападите во време на избори

Иако навидум невидливи, сајбер нападите се покажаа како одличен механизам во пресрет на изборите.

Што се сајбер нападите, како тие влијаат врз работата на медиумите, какви комерцијални, медиумски и политички импликации имаат и како тие се користат како предизборно „оружје“ беа дел од прашањата што ЦИВИЛ ги постави на панел дискусијата „Сајбер напади – предизборно оружје“, но и тема на оваа издание на СКЕН – политички видео магазин.

Повод за панелот зачестените сајбер напади врз интернет медиумите во предизборниот период. Меѓу метите на сајбер напади се и Слободен печат, ЦИВИЛ МЕДИА, како и низа други интернет медиуми.

Сашо Орданоски на панел дискусијата на ЦИВИЛ „Сајбер нападите – предизборно оружје“, зборуваше за неодамнешниот сајбер напад врз серверот на „Слободен печат.

Ермин Климента, веб девелопер во ЕЛАМИ, пак, зборуваше за своето искуство со работата во ЦИВИЛ и за нападите и проблемите со кои се соочувал пред неколку години.

На Орданоски и Климента се надоврза Филип Стојановски директор за развој на ресурси и партнерство, од фондација „Метаморфозис“ кој даде еден преглед колку се чести сајбер нападите во нашата земја, кој се е цел на овие напади и зошто тие се случуваат.

Активистот и блогер, Јане Ѓорѓиоски зборуваше за тоа како сајбер нападите делуваат на активистите и обичните луѓе, па и блогерите.

Панелистите дадоа и свое видување како против сајбер нападите, што можеме да очекуваме и што можеме да направиме како заштита од истите.

Биљана Јордановска

камера: Атанас Петровски

This post is also available in: English