Реџепи: Беса е за отворени листи, но три изборни единици

Беса смета дека изборен модел со една изборна единица и со отворени кандидатски листи им дава легитимитет на партиите и на кандидатите и ги поврзува со нивните избирачи, односно граѓаните, рече Кастриот Реџепи.

Но, Беса смета дека треба да има три изборни единици, за соодветно географско претставување на граѓаните.

Реџепи, како и неколкумина негови претходници, дека би било добро на вакви дебати да учествуваат претставниците на Министерството за правда и најголемите партии, кои одлучуваат за изборниот модел.

„Многу е важно да се создаде ефикасен механизам за прочистување на избирачкиот список, но и да им се овозможи демократското право на глас на гласачите кои сега не фигурираат во избирачкиот список Уредување на финансирање на изборните кампањи произлегоа не целосно дефинирани Во иднина деталите да бидат целосно дефинирани, а не да бидат во волјата на пол партии, секогаш на подобрување на усовршување на овој процес“, смета Реџепи.

This post is also available in: English