Алиу: Алтернатива бара отворени листи за поправична застапеност

„Ние сме на ставот дека листите треба да бидат отворени со единствена цел, поправична застапеност“, смета Лулзим Алиу од Алтернатива.

Тој вели дека иако изборните модели и досега се менувале, никогш не биле правични за сите субјекти и за сите граѓани.

„Ако имаме повеќе од четвртина граѓани, припадници на албанската етничка заедница, тоа не е претставено во Собранието. Но, со отворени листи ќе се зголеми и квалитетот на избраните пратеници. Често се случува во Собранието граѓаните да ги застапуваат оние кои повторувале, од последните клупи во класот. Со отворените листи ќе се овозможи пратеници на подостоинствен начин да ги застапуваат граѓаните“, смета Алиу.

This post is also available in: English