Орданоски: Ако падне мракот, целата дебата за што било е завршена

САШО ОРДАНОСКИ, универзитетски професор, уредник и новинар

Го одбележуваме 3 мај, Меѓународниот ден на медиумските слободи, во времиња кога повеќе не е така јасно што значи да се делува „меѓународно“, како да ги дефинираме „медиумите“, во карантински услови кога и на „слободата“ тешко ѝ се одредуваат хоризонтите…

Единствено ја знаеме разликата меѓу денот и ноќта, бидејќи ако падне мракот, целата дебата за што било е завршена. Затоа е важно да ја чуваме светлината на мислата и можноста таа јавно да се искаже, за да ја продолжиме дебатата за тоа како треба да изгледаат односите меѓу народите, каква е променетата природна на медиумите и како да се заштити слободата во нив, за да не прерасне во анархија и борба на секој против секого.


По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, сите содржини објавени на медиумската платформа на ЦИВИЛ на овој ден се достапни за објавување според лиценцата Creative Commons 4.0.