ДКСК: сегашниот начин на финансирање на партиите е неодржлив

„Законските решенија полека, но сигурно, наведуваат на трајно финансирање со буџетски средства, а најголема корист имаат најголемите партии.“, вели Катица Николовска од Државната комисија за спречување на корупцијата, која наведе неколку примери за можности на злоупотреба на партиските финансии, особено во време на избори.

Само една од неколку партии опфатени со нејзино скорешно истражување на својата интернет страница имала финансиски извештаи, нагласи Николовска.

„Останува фактот дека овој начин, на буџетско финансирање на партиските кампањи, долгорочно не е одржлив.“, рече Николовска. Таа го објасни начинот и ингеренциите на ДКСК и Државниот завод за ревизија во контрола на финансирањето на партиите, и ги нагласи недостатоците и неможноста за постапување на овие институции.

„Дали причината за ваквиот начин на контрола е да нема воопшто контрола:?“, прашува Николовска.

This post is also available in: English