Милевски: Локалните избори ќе имаат отворени листи

Следните избори за општински советници ќе бидат со отворени листи, за што имаме политички консензус, најави министерот за локална самоуправа Горан Милевски.

„Во рамки на измените во функционирањето на локалната самоуправа, до Нова година треба да има нови измени на Законот за избор на советници, тие да се бираат со отворени листи. За ова има владин консензус, опозицијата најави дека нема ништо против. На тој начин ќе се подигне квалитетот на општинските совети“, рече Милевски.

И ЛДП е за промена на изборниот модел, ЛДП се залага за отворени листи и една изборна единица, мерило за демократизација на општеството. Меѓу проблемите кои ги има сегашниот Изборен законик, според Горан Милевски, е и рекламирањето на кандидатските листи.

 

„Сметаме дека едната изборна единица, отворените листи и забраната за коалицирање ќе ја претстави реалната состојба во државата“, вели Милевски.

ЛДП сметаат дека на предизборни кампањи сите партии треба да почнат од нула и никој не смее да има предност. За веродостојност на гласањето, според Милевски, треба да се воведе, односно врати, начинот на идентификација на гласачите со отпечаток на прст. На избирачките места, пак, не смее да се дозволи да има претставници само на најголемите политички партии.

This post is also available in: English