Морачанин: Отворени листи значат поголема лична одговорност на секој пратеник

Претседателката на ДОМ, Маја Морачанин истакна дека отворени листи значат лична одговорност на секој пратеник

„Отворени листи треба да има и за парламентарни и локални избори, тоа ќе значи дкеа граѓаните нема да бираат само за која партија ќе гласаат, туку и кандидатот. Тогаш е уште поголема личната одговорност на секој пратеник“, изјави Морачанин.

 

Таа истакна дека ДОМ со години наназад се залага за промена на изборниот модел со три клчни поенти: една изборна единица, отворени листи и подеднаков број на мажи и жени на листите. Таа смета дека со една изборна единица, со пропорционален модел, ќе се унапреди демократијата и граѓаните ќе бидат посоодветно застапени.

„Сега, кандидат со 5-6 илјади гласови може да не освои пратеничко место, тоа значи дека оние граѓани кои гласале за него, нема да добијат претставник во парламентот“, истакна Морачанин.

This post is also available in: English