Манчевски: Законите не ни се проблем, проблем е непочитувањето!

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, истакна дека МИОА во наредниот период станува важно во огранизацијата на изборите во делот на Избирачкиот список.

„Како можеме да помогнеме? Во МИОА се заврши инсталацијата на електронски регистар на население и наскоро ќе биде пуштен во употреба. Тој треба да ги разреши конфликтите околку различните податоци за граѓаните. Тоа не значи дека ние ќе го правиме Избирачкиот список туку само ќе помогнеме. ДИК и понатаму е одговорен за Избирачкиот список, а ова ќе биде само една алатка која ќе им помогне на оние кои го изготвуваат Избирачкиот список“, изјави Манчевски.

Во однос на ставовите на СДСМ, Манчевски истакна дека партијата има доста чисти позиции во делот на изборните реформи, кои се внесени и во изборната програма и дека се надева дека конечно имаме услови за да го исполниме тоа.

„Разговараме ефикасно на теми коишто се уште сметаме дека може да ги подобриме услобите. Првата тема за која се постигаа резултати тоа беше консензусот на новиот состав на ДИК. Законот во драфт форма е пратен уште лани, но немаме одговор од ВМРО- ДПМНЕ. Постоеше шанса да биде имплелемтиран досега“, вели Манчевски додавајќи дека се што е во насока на зголемување на граѓанските права и слободи е прифатливо за СДСМ.

Тој потоа зборуваше за законот за финансирање на политичките партии за кој рече дека СДСМ се согласила под уцена и притисок.

„Овој начин на финансирање на пол кампања беше прифатен од наша страна под уцена. Во подготовките на референдумот ние немавме избран состав на ДИК. Бевме условени да го прифатиме овој начин на финансирање затоа што поинаку ќе немаше избор на нови членови на ДИК. На ВМРО – ДПМНЕ им беа важни парите!“, истакна Манчевски, повикувајќи ги претставниците на ВМРО-ДПМНЕ да ги демантираат овие наводи.

Манчевски заврши со поентата дека важна е политичката волја. „Ако може да се донесе било каков Закон ако сака да се манипулира со избори ќе се најде начин. Законите не ни се толку проблем колку што е проблем што не ги почитуваме. Ако не сме сите посветени во процесот не е важно што ќе се договориме. Скеогаш треба да се бориме за повеќе“, заклучи Манчевски.

This post is also available in: English