ИЗБОРЕН РАПОРТ #7: Како да не постојат протоколи за заштита од КОВИД-19, продолжуваат политичките злоупотреби на децата и црната кампања

Од почетокот на изборната кампања, Изборен рапорт се емитува во живо секој ден околу 11 часот на Фејсбук страницата и Јутуб каналот на ЦИВИЛ. Денешниот рапорт, седми по ред, опфаќа извештаи за непочитувањето на протоколите за заштита од КОВИД-19, политичка злоупотреба на деца и црна кампања. Следното издание на Изборен рапорт е закажано за утре, понеделник, 4 октомври, во 11:15 часот.

ПАРТИИТЕ ГИ КРШАТ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19

На митингот на партијата Левица за промоција на нивниот скопски кандидат, Мониторинг тимот на Цивил нотира дека присутните 40-ина присутни не ги почитуваат протоколите за заштита од КОВИД-19.

Левица, централен митинг, Скопје, Градски парк, 2 окт. 2021, непочитување на протоколите за заштита од КОВИД-19

Во извештајот на Мониторинг тимот на ЦИВИЛ се најде и Рамиз Мерко, актуелен градоначалник и кандидат на ДУИ. Според фотографиите до кои дојде Мониторинг тимот на Цивил, тој во текот на вчерашниот ден, на средбите со граѓанките и граѓаните во Струга и неколку други населени места во општината, не одржуваше дистанца и не носеше маска.

Исклучок претставува средбата на Мерко со организациите на жените, каде што се води грижа за протоколите за заштита од КОВИД-19, иако на една фотографија дистанцата изостанува. Сите фотографии се од ФБ профилот на кандидатот Мерко.

Соработниците на ЦИВИЛ од Јегуновце, јавуваат дека ВМРО-ДПМНЕ не ги почитуваат протоколите за заштита од КОВИД-19. Таква е средбата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и високите партиски функционери со граѓанките и граѓаните на село Копанце.

ВМРО-ДПМНЕ, с. Копанце, о. Јегуновце, 2 окт. 2021, непочитување на протоколите за заштита од КОВИД-19

СТАВ/ПРЕПОРАКА: ЗА ПОЛИТИЧАРИТЕ КАКО ДА НЕ ПОСТОЈАТ ПРОТОКОЛИ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19

Во извештаите на Мониторинг тимот на ЦИВИЛ во категоријата Кршење на протоколите за заштита од КОВИД-19, предничат ВМРО-ДПМНЕ, Левица и ДУИ, а по нив се Алијанса за Албанците. Иако во помала мерка, се бележи непочитување на КОВИД-протоколите и на настани на СДСМ.

Немаме извештаи за кршење на протоколите од независните кандидатки и кандидати на локалните избори.

Ги повикуваме сите учесници во изборниот процес да ги прочитаат протоколите 42 и 42 во кои јасно стои дека учесниците и организаторите треба да одржуваат дистанца и да носат маски на собирите. Потребно е организаторите да обезбедат и средства за дезинфекција. А можат и присутните да понесат по некое шишенце со средство за дезинфекција.

Инвестирајте во вашето здравје, користете средство за дезинфекција и заштитни маски. Одржувањето на дистанца е бесплатно!

СЛУЧАИ НА ПОЛИТИЧКА ЗЛОУПОТРЕБА НА ДЕЦА

Политичка злоупотреба на деца се нотира во извештајот за партиските активности на ВМРО-ДПМНЕ во Јегуновце. На фотографиите што ги добивме од Фејсбук, споделени од партијата и нејзините симпатизери, јасно се гледа дека дел од децата имаат одредена функција на собирот.

Употребата на деца во политички и изборни цели е забрането со законот за Заштита на децата, Член 12 став 4, во кој се вели:

„Се забранува злоупотреба на децата поради политичко и верско организирање и дејствување“.

Правните експерти во состав на Мониторинг тимот на ЦИВИЛ оваа честа појава во изборните кампањи ја коментираат со зборовите:

„Овој став во Законот за заштита на децата подразбира општа забрана за употреба на децата во било каква форма на политичко дејствување, вклучувајќи и политичка изборна кампања“.

ГОВОР НА ОМРАЗА И ЦРНА КАМПАЊА

Згрозувачки коментари се бележат против лидерот на СДСМ и премиер, Зоран Заев, под тенденциозна објава на Фејсбук профилот Чао Заев.

Црна пропаганда, ФБ страница „Чао Заев“, 2 окт. 2021

Уредништвото на медиумската платформа на ЦИВИЛ одлучи да не ги објавува овие коментари, но тие секако се архивирани и ќе бидат ставени на располагање на релевантните институции доколку решат да преземат мерки.

Непотребно е да се потсети дека секој што администрира Фејсбук страница е одговорен за објавите, но и за коментарите. Познати се релациите и политичката афилијација на овој и сличните профили на социјалните мрежи. Тие се сведоштво дека се води организирана црна кампања во земјава.

Досега не е забележана некоја посериозна активност на релевантните институции да ја спречат црната кампања и да ги откријат изворите на финансирање и раководење со овие активности во јавната комуникација.

ПРЕПОРАКА НА ЦИВИЛ

ЦИВИЛ смета дека е крајно време институциите да почнат да се занимаваат со својата работа и да ги исполнуваат своите законски обврски кон граѓанките и граѓаните на оваа земја, а особено кон малолетниците кои се корисници на социјалните мрежи.

ЦИВИЛ во континуитет се обраќа до јавноста и апелира до граѓанките и граѓаните да се воздржуваат од говорот на омразата на социјалните мрежи, да ги отфрлат и остро да ги осудат ваквите појави.

Автор и водител: Џабир Дерала
во соработка со Мониторин тимот на ЦИВИЛ
Камера и реализација: Ариан Мехмети


Седмото издание на Изборниот рапорт е достапно и во едитиран формат: