Граѓаните од Западен Балкан бараат од своите влади и ЕУ безвизни патувања

Неколку стотици граѓани од Западен Балкан потпишаа петиција со која ги повикуваат владите на земјите од Западен Балкан и лидерите на земјите -членки на Европската унија (ЕУ) да дејствуваат брзо во укинувањето на визниот режим и воспоставување слобода на движење за сите граѓани на Западен Балкан што патуваат во регионот и низ Шенген -зоната. Петицијата беше покрената неколку дена пред претстојниот Самит ЕУ-Западен Балкан што ќе се одржи на 6 октомври во Словенија.

Астрит Истрефи, извршен директор на Балканскиот форум, регионална организација што ја започна петицијата, изјави дека е време ЕУ да го исполни своето ветување и да им даде либерализација на визите на косовските граѓани најдоцна до крајот на оваа година.

„Во јули 2018 година, Европската комисија потврди дека Косово ги исполнува сите потребни одредници за визна либерализација. Повеќе од три години подоцна, Косоварите се единствените граѓани на Западен Балкан на кои се уште им е потребна виза за да патуваат во Шенген зоната. Со неисполнување на своите ветувања, кредибилитетот на ЕУ е во прашање “, посочи Истрефи.

Регионален договор за патување со лични карти

Неговиот колега Самир Бехариќ истакна дека постојните бариери за слобода на движење во регионот и низ Шенген -зоната ги кршат семејните врски, спречуваат регионална соработка и ја попречуваат студентската и академската мобилност.

„Во нашата петиција бараме од владите на Босна и Херцеговина, Косово и Србија да ги отстранат сите пречки за слободата на движење на луѓето меѓу трите земји. Поради ригидниот визен режим помеѓу Босна и Херцеговина и Косово, граѓаните на овие две земји се уште треба да аплицираат за виза за да ја поминат границата без оглед на целта, вклучително и за семејни посети, програми за размена на студенти или туризам. Претстојниот Самит на  ЕУ и Западен Балкан во Словенија, ќе биде добра можност за лидерите од Западен Балкан да се посветат на регионалната соработка и да го потпишат договорот за патување со лични карти низ целиот регион “, рече Бехариќ.

Оваа петиција е продолжение на барањето потпишано од 78 истакнати поединци и организации од Западен Балкан и ЕУ, меѓу кои и Горан Свилановиќ, Ханес Свобода, Ерхард Бусек, Улрике Луначек, Флоријан Бибер и други. Потписите на оваа петиција ќе бидат испратени до Европската комисија, Советот на ЕУ, Европскиот парламент и лидерите на Западен Балкан.