Димитровска: Бараме еднаквост на лицата со попреченост во изборните процеси

Благица Димитровска од „Инклузива“ зборуваше за тоа дека нашата земја навидум изгледа демократска, бидејќи правото на учеството во политичкиот процес го имаат сите, освен лицата со попреченост.

„Кај нас постои правен систем каде на една група граѓани им се одзема правото на избор, тоа се граѓаните со попреченост , со што се прави директна дискриминација. Нема да молчиме за тоа, затоа што тие го губат правото на глас затоа со тоа што ги бришат од избирачкиот список“, вели Димитровска.

Димитровска додаде дека Македонија се уште немаме пратеник лице со попреченост.

„Каде е почитувањето на различностите? И тие се луѓе со исти права и не треба на нив да се гледа со сожалување, тие немаат пристап до информации, комуникација, еднакво право на глас, нивниот глас се злоупотребува, се полнат кутии во нивно име!“, додава Димитровска.

„Како што зборуваме за еднаквост за мажи и жени или етничка, ние бараме еднаквост на лицата со попреченост и сакаат да работат еднакво како сите граѓани, на нас без попреченост ни недостигаат многу нешта, односно желбата нашата држава да оди напред“, вели Димитровска.

This post is also available in: English