Говорот на омраза и лажните вести се свесно предизвикување на насилство

Во неделата во текот на насилните протести и зголемени тензии на социјалните мрежи се појавија фотографии на повредени демонстранти за кои набргу се утврди дека се лажни.

[envira-gallery id="69035"]

Пласирањето на фотографии на повредена млада девојка и уште повеќе возрасна жена кај секого ќе предизвика емоции и затоа пласирањето на лажни фотографии е свесно предизвикување на насилство и омраза. Нивното споделување од личности со академски титули ја прави манипулацијата уште поголема. Повиците за крвопролевање и граѓанска војна се работи кои веќе требаше да реагираат МВР и јавносто обвинителство како што тоа се случи во Грција со апсењето на соспстевникот на издавачка куќа кој повика на ликвидација на Ципрас и целата грчка влада и прратеникот на Златна Зора која бараше апсење на Ципрас и воен удар.

Боби Илиевски

This post is also available in: English