Бачовска: Дали имаме чувство дека одлучуваме во ова општество?

Професорката Јасна Бачовска на дебатата „Граѓаните за државата или државата за граѓаните“ зборуваше за зачетоците на граѓанското новинарство, за потребата од него во земји како Македонија, за демократијата и граѓанското учество.

 

„Концептот на граѓанското новинарство се појави во САД во осумдесеттите години кога не постоеја социјалните мрежи, и кога таа демократија во Америка западна во некоја криза. Тогаш се појавува граѓанското новинарство во една Америка во услови кога не постои јавен сервис. Па оттаму потекнува и тој концепт, таа идеја како и насловот на ова новинарство. Сега е многу благопријатно во вакви земји како што е Македонија, а за жал мојата земја е земја во којашто се бранат докторати за компетитивен авторитраризам, да видите вакви акции“, рече Бачовска.

Таа се надоврза на професорката Најчевска која смета дека демократијата во Македонија е бавна.

„Во мојата земја демократијата како воопшто да не се движи. 27 години никако да добиеме демократија. Демократијата не е оној формален момент. Денеска во современата политикологија не се мери дали имате поделба на власт. Поделбата на власта е формален критериум: извршна, судска, законодавна... Чувствата кај поединецот е она што се мери. За демократијата се битни три елементи: дали јас како граѓанин им верувам на институциите, дали го толерирам другиот и учеството на граѓаните во донесувањето на одлуките. Или тоа поинаку се нарекува политичка ефикасност – дали јас имам чувство дека одлучувам во ова општество“, истакна Бачовска.

Професорката Бачовска смета дека активизмот во оваа смисла може многу да помогне, но и дека истовремено активизмот е една од најтешките работи.

„Се работи за универзални човечки вредности, а европјаните ги нарекуваат европски вредности, без разлика дали е десница или левица. Зборуваме за универзални домаќински вредности на една држава и затоа мора да работиме и на конвенционалниот систем на образование. Од мали да ги учиме луѓето да бидат добри домаќини и каков однос треба да имаат кон државата и заедничките средства. Значи имаме многу работа“, заклучи таа.

текст и монтажа: Маја Ивановска
камера: Атанас Петровски
фотографија: Биљана Јордановска

This post is also available in: Albanian