Обука на граѓанските новинари во Штип

Проектот „Граѓански објектив“, денеска беше презентиран пред штипјани кои покажаа интерес да бидат граѓански новинари и со тоа да се вклучат во дел од активностите на ЦИВИЛ - Центар за слобода. Синиша Станковиќ, уредникот на ЦИВИЛ Медиа, зборуваше за можноста што ја нуди проектот, кој веќе една година го промовира концептот на граѓанското новинарство во Македонија.

14322672_1064116670373468_6811748218710561353_n

На обуката присуствуваше и граѓанската новинарка Тања Кангалова, која за видео веста „Немам доверба во никого“, доби втора награда. Таа го сподели своето искуство и ги повика останатите заинтересирани да известуваат за прекршувањата на човекови права кои секојдневно се случуваат околу нив.

14457381_1064116153706853_5989419610063490873_n

На обуката се зборуваше за различни теми, поврзани со формите на кршење на човекови права кои ги опфаќа проектот, а учесниците на обуката споделија и лични искуства.

Проектот Граѓански објектив е поддржан од  National Endowment for Democracy