Лажна вест дека сексуално образование ќе се воведе во второ одделение

Дебатата која на социјалните мрежи се води за воведување сексулано образование во второ одделение е лажна вест, за сите реформи и за новиот концпет на образование постои отворен канал, истакна министерката за образование и наука, Мила Царовска.

-Многу интересно е што дебатите ги водат луѓе коишто во континуитет во нашата држава шират лажни вести. Токму затоа ги поттикнувам граѓаните да ги следат официјалните канали на Владата и на Министерството, и да донесуваат одлуки. Ако се сеќавате истите тие кажуваа дека во источниот регион ќе се населат 120 000 мигранти, се сеќавате како пропадна таа лажна вест, па после тоа имаше нешто со 5Џи врапчињата итн, па следната лажна вест беше дека се укинува историја, па следната лажна вест беше дека се укинува македонски јазик. Истите тие луѓе денес зборуваат дека ќе имаме сексуално образование во второ одделение, користејќи снимки, слики од сосема други држави, коишто се во регионот и пред неколку години направиле такво воведување, а во нашата држава тоа не е вистина, рече Царовска која денеска беше во Штип на дебата за реформи во средното стручно образование.

Министерката апелираше граѓаните да не подлегнуваат на провокации, како што рече – ниту на опозиција, ниту на организации што шират лажни вести. Таа испратила и официјален демант до организацијата која ја проширила лажната вест