Говор на омраза: Порасна ци*****та што се мажеше за Белгија

Говор на омраза и потикнување на коментари со говор на омраза, стереотипи и предрасуди кон ромската етничка заедница шири твитер профилот Волкот од шумата. Тој за презентерката на резултати за Евровизија од Белгија напишал: „Порасна ци*****та што се мажеше за Белгија“.

Овој „шеговит“ твит го споделиле над четириесетмина профили, а на над 200 души им се допадна.

Ова е уште еден пример како преку „вицкаст“ начин се шират стереотипи и предрасуди за Ромите…

Д.М.