ЦИВИЛ ќе го промовира граѓанското новинарство на битолски Широк Сокак

ЦИВИЛ ќе одржи јавна презентација на проектот „Граѓански објектив“ на плоштадот Магнолија, Широк Сокак, во четврток, 30 август, со почеток во 20 часот. Со проекција на фотографии, видео содржини и разговор со заинтересираните граѓанки и граѓани, тимот на ЦИВИЛ ќе се обиде да го приближи граѓанското новинарство до битолската јавност. Се разбира, ова ќе биде убава можност да се поразговара и на сите други теми, проекти и активности со кои се занимава ЦИВИЛ во овој период. ЦИВИЛ ги поканува и локалните медиуми и невладините организации на дружење на отворено. 

Имајќи предвид дека голем број граѓанки и граѓани се интересираат за вклучување во овој проект на организацијата, како и во мониторингот на референдумскиот процес, ова ќе биде можност и лично да поразговараат со ЦИВИЛите за условите под кои може да станат дел од проектите и мониторингот на организацијата.

Преку овој проект, се артикулираат заложбите за транспарентни и одговорни политички процеси преку поддршка и популаризација на граѓанското новинарство, јакнење на јавната свест и активизам за човекови права, слобода на изразувањето, демократија и слободни избори. Проектот е финансиран од National Endowment for Democracy.