Отфрлање, осуда и барање за извинување од порталот на Љупче Златев

Со индигнација и остра осуда ги отфрламе инсинуациите, лагите, клеветите и скриениот говор на омразата во текстот „(АФЕРА) ДУВЛО ЗА ПРОПАГАНДА (2): Се претставува како невладин активист, а работи за СДСМ!“ објавен на порталот lider.com.mk на Љупче Златев на 9 мај 2020.

Нема потреба дополнително да објаснуваме, туку можеме само да констатираме дека ова е пример за тоа што не е новинарство.

Бараме извинување од lider.com.mk и од сите што го објавиле ова писание.

Очекуваме регулаторните тела и медиумските организации да го осудат овој најнов напад врз ЦИВИЛ и врз новинарот Џабир Дерала и редакциите во кои тој работи.

Очекуваме институциите на правдата, во рамките на нивните законски овластувања и обврски, да преземат соодветни мерки за ваквото дејствување.

ЦИВИЛ Тим за комуникации