Magazinë politike - SKEN: Solidariteti në kohë të pandemisë me Kovid-19

Kanë kaluar saktësisht 240 ditë që kur Organizata Botërore e Shëndetësisë shpalli një pandemi të koronavirusit. Në të kaluarën, solidariteti dhe ndihma nga BE, NATO, Norvegjia, Gjermania, Turqia, Austria, Kina, Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera kanë luajtur një rol të rëndësishëm në lehtësimin e trajtimit të vendit tonë me Covid-19.

NATO dhuroi 1.4 milion euro ndihmë dhe ndihmë Maqedonisë Veriore në trajtimin e pandemisë Covid-19, njoftoi Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg.

Ambasadori gjerman në Maqedoninë e Veriut, Anke Holstein, nënshkroi marrëveshje dhurimi për katër spitale në vend me vlerë mbi 150 mijë euro.

Ambasadori amerikan, H.E. Kate Marie Burns, dhuruar Prokurorisë Publike të Republikës së Maqedonisë Veriore, nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përmes Byrosë Ndërkombëtare të Narkotikëve dhe Zbatimit të Ligjit (INL). Donacioni prej 35,000 dollarësh ka për qëllim të mbështesë zvogëlimin e përhapjes së KOVID-19. Ambasadori amerikan gjithashtu i dhuroi Ministrisë së Brendshme.

Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, BE ka siguruar katër milion euro në kujdesin urgjent mjekësor për Maqedoninë e veriut, duke përfshirë frymëmarrjet aq të nevojshme. BE siguroi gjithashtu 160 milion euro në ndihmë makro-financiare në formën e kredive afatgjata me ritme të favorshme. Kënga e parë prej 80 milion euro u disbursua më parë këtë muaj. Më parë, BE siguroi 3 milion euro në mbështetje të drejtpërdrejtë të buxhetit për sektorët e punës dhe arsimit. Ndihmë e rëndësishme për kompanitë dhe tregun e punës (49 milion euro në grante dhe kredi pa interes) do të jetë në dispozicion deri në fund të muajit.

Ambasadori kinez në Maqedoni, Zhang Zhuo, dhuroi 310 tableta të destinuara për studentët që nuk kanë fonde për të ndjekur mësimet në internet. Tabletat iu dhuruan Komunës së Gazi Babës. Sidoqoftë, lloje të tjera të ndihmave kanë mbërritur nga Kina gjatë periudhës së kaluar.

Turqia i ka ofruar ndihmë mjekësore Maqedonisë Veriore për t'u marrë me koronavirusin. Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ndërkombëtar - TIKA ka dhuruar ndihmë për kopshtet dhe shkollat ​​fillore në Maqedoninë Veriore.

Në kohën e pandemisë, në kohën kur kishim një qeveri teknike, 4 ndërmarrje vendase: Mega Kumanovo "Golden Art", "Acoustic" DOO dhe "Greemak" dhuruan 85 aparate për frymëmarrje dhe 25 koncentrues oksigjeni.

Diplomatët bullgarë dhurojnë pajisje mjekësore në Spitalin e Manastirit.

Këto janë vetëm disa nga hapat për të lehtësuar krizën socio-ekonomike që ka prekur në mënyrë të pashmangshme vendin tonë. Kryeqyteti ynë u shpall një herë një qytet solidariteti. Le të sigurohemi që të ruajmë të paktën atë reputacion! Timeshtë koha për solidaritet, jo për grindje partiake!

Teksti dhe montazhi: Dehran Muratov