Иванов: Македонските медиуми се предоминантно вјаснати од центрите на моќ

ЗОРАН ИВАНОВ, уредник и новинар

Република Северна Македонија генерално е слободна земја. Аналогно на тоа и со слободни медиуми и со слободни новинари.

Оваа субјективна констатција, меѓутоа, е уште само теорија. Во стварноста, македонските медиуми и македонското новинарството се предоминантно вјаснати од центрите на моќ лоцирани во спрегата политика – бизнис.

Па, таму, на таа локација, би требало да се насочи примарниот редакциски уредувачки фокус. Токму таа спрега да е новинарскиот фронт за новинарското себеослободување.


По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, сите содржини објавени на медиумската платформа на ЦИВИЛ на овој ден се достапни за објавување според лиценцата Creative Commons 4.0.