Богојески: големите партии се плашат од конкуренција во модел со една изборна единица

„Кај големите партии имаме двоен страв од конкуреција при модел со една изборна единица: прво за листите, второ за лидерите. Но тоа е прекрасна можност за партиите да направат внатрешна филтрација и да остават граѓаните да го изберат лидерот.“, смета Петар Богојески, кој, како што рече, со своето учество на Конференцијата се обидува да промовира „нормална опозиција, која ќе дискутира за нормалните теми, освен за СЈО“.

Опозиција која знае да ја препознае шансата преку иницијативи од невладиниот сектор да почне дебата за важни прашања, смета тој.

„Значајно за големите партии е дека покажаа исклучителен недостаток на демократски капацитет, особено партиските лидерства. Бидејќи имаме недостаток на тој капацитет, а суфицит на интереси, во нивни интерес во насока на промоција на една изборна единица е следново: тие се најголеми губитници во 6 изборни единци бидејќи илјадници гласови се губат и не се валоризираат во мандати. Тоа е и шанса на помалите партии да ги сконцентрираат своите гласови “, вели Богојески. Тој нагласи дека Европа оди и понатаму: сака Европската унија да ја направи една изборна единица.

This post is also available in: English