Ајдини: Армии партиски војници бдеат 24/7 на интернет во лов на медиумите и новинарите

ИЛИР АЈДИНИ, новинар

Една од најголемите закани за професионалното и независно новинарство, според мене, во последно време е големиот притисок на кој подлежат медиумите и новинарите од страна на политичките фактори, како на оние кои се на власт, така и на оние кои не бираат средства за да ја освојат. И ова, би рекол, вреди за сите земји во регионот.

Армии на партиски војници и заслепени следбеници на лидери со деспотски и диктаторски амбиции 24/7 бдеат на интернет во лов на медиумите и новинарите кои се осмелуваат да искажат било и најмали резерви кон „ликот и делото“ на нивните политички опции и на „неприкосновените лидери“.

Во Косово, каде што живеам и работам последниве години, има и такви лидери кои членството ги нарекува „таткото“ („баба“ на албански), па сега ти види. Односно размисли пред да објавиш нешто што „баба“ можеби нема да го бендиса.

 


По повод Светскиот ден на слободата на медиумите, сите содржини објавени на медиумската платформа на ЦИВИЛ на овој ден се достапни за објавување според лиценцата Creative Commons 4.0.