Zikov: Skena politike duhet t’u shërbejë qytetarëve

Më vjen mirë që ekonomisë i është dhënë mundësia të shprehet në një situatë të tillë, u shpreh kryeradaktori i “Kapital” , Ljupço Zikov në panelin e CIVILit “Regjistrimi: Statistikë, jo politikë”.

Për 30vite me radhë , në Republikën e Maqedonisë së Veriut, politikanët nuk duket se janë të vetëdijshëm për shumë gjëra. Fatkeqësisht, politikanët maqedonas nuk e kuptojnë kuptimin e ekzistencës së një skene politike. Skena politike nuk ekziston për karrierën e tyre ose jetën e tyre. Ata nuk e kuptojnë se duhet t’u shërbejnë qytetarëve në disa fusha. Anshtë anakronike dhe budallallëk të thuash se Maqedonia ka numra nga regjistrimi i vitit 2002.

Nëse fillojmë me faktin se ai regjistrim në vitin 2002 ishte bërë pas konfliktit, me të dhëna mbase plotësisht të pasakta për shkak të zhvendosjes në atë periudhë, dhe pyetja është se sa i vlefshëm dhe i besueshëm është ai regjistrim. Përgjatë 30 viteve të pavarësisë, mendimi im personal është se ka pak rëndësi në secilin regjistrim. Dhe nëse e marrim atë si një matricë logjike, ne bëjmë një inventar shumë të rëndësishëm dhe serioz.

Regjistrimi i popullsisë në vitin 2021 nuk është askund në botë. Për mua, 3 postulatet kryesore janë të rëndësishme. Të dhënat e regjistrimit janë baza për politikën strategjike ekonomike të Qeverisë. Është gjithashtu e rëndësishme për kompanitë dhe individët për politikën e biznesit. Dhe së treti, regjistrimi është i rëndësishëm për politikat e regjistrimit. Për shembull, ata duan të ndërtojnë një palestër. Për sa njerëz duhet të bëhet ajo sallë?

Pse është i rëndësishëm regjistrimi? Kur një kompani investon, sa njerëz janë të nevojshëm për atë kompani? A e dinë kompanitë sa produkte duhet të bëjnë për të përmbushur tregun?

Ne kemi nevojë të numërojmë si qytetarët ashtu edhe konsumatorët, sepse fjala moderne për qytetarin është konsumator. Kjo është arsyeja pse regjistrimi është një operacion statistikor. Aspekti i tretë janë politikat shtet-ekonomike dhe strategjike. Regjistrimi duhet të bëhet. Hipotetikisht, regjistrimi nuk do të bëhet këtë vit. Më vonë ne duhet ta bëjmë atë nën presionin e fuqishëm nga BE.

This post is also available in: MacedonianEnglish