Video magazinë politike – SKEN: Regjistrimi është me rëndësi thelbësore, duhet të mbahet që të shohim cilët jemi dhe çfarë jemi!

Politika të ndahet nga statistika, sepse regjistrimi është pikërisht operacion statistik, dhe jo poligon për përleshje etno-politike. Qytetarët e Gostivarit janë të njëzëshëm se regjistrimi dihet të mbahet dhe se nuk duhet të bojkotohet. Regjistrimi është temë e kësaj video magazine.

“Regjistrimi duhet të mbahet, të shohim kush jemi dhe sa jemi. Ata që bëjnë thirrje të mos I pranojmë regjistruesit, nuk do të vijnë ata nga 100 veta, do të vjen 1 ose dy regjistrues. Ja qyteti është plot me njerëz, por ata që nuk duan të ketë regjistrim thonë “do të na zë korona”, si do të na “zë” korona? Ne nuk jemi të burgosur që të na ze, pasi që tërë ditën jemi jasht. Regjistruesit janë të mirëseardhur te unë. Regjistrimi duhet të mbahet, të dime se çfarë ka në shtet”, tha një qytetar i Gostivarit.

CIVILi mbajti panel diskutimi në temën “Regjistrimi: Statistikë, jo politikë” në komunën e Gostivarit në të cilën morën pjesë kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari, kryetari i këshillit, Besim Memedi, koordinatori i grupit këshillues të LSDM, Zoran Angellov dhe këshilltari nga VMRO-DPMNE, Marjan Siljanoski. Panelin e moderoi Xhabir Deralla nga CIVILi. Në panelin ishin të ftuar edhe përfaqësues të bashkësive etnike më të vogla që jetojnë në Gostivar, por, për fat të keq, nuk gjetën kohë për pjesëmarrje në panel.

Kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari në panelin e CIVILit “Regjistrimi: Statistikë, jo politikë”, i porositi qytetarët ta shfrytëzojnë rastin të regjistrohen, sepse na nevojiten numrat e saktë.

-Unë do të filloj së pari si qytetar, shteti duhet ta ketë dhe është mirë që të ketë një regjistrim sepse që nga viti 2002 nuk kishte regjistrim tjetër, megjithëse ata filluan në vitin 2011 por arsyet pse u ndalua ai proces nuk janë të qarta. Si kryetar i komunës, është shumë e rëndësishme për mua të kryej regjistrimin sepse kemi shkolla, kopshte, rrugë dhe gjëra të tjera që planifikohen të zbatohen, por duhet të numërojmë sa jemi për të ditur se si të planifikojmë më shumë kopshte, shkollat. Ne duhet të shohim se sa qytetarë ka në fshatra dhe të planifikojmë se ku do të studiojnë ata fëmijë, tha Taravari.

-Do të kushtojë më pak të dërgosh fëmijë 5-6 km në një shkollë tjetër sesa të paguash mësuesit për shumë pak fëmijë. Një mësues nuk mund të japë matematikë në klasën e 4-të, të 5-të dhe të 6-të. Si kryetar bashkie, unë këmbëngul që komunitetet lokale të angazhohen në regjistrim. Regjistrimi nuk është politikë por matematikë. Është mirë të dimë se sa të mëdhenj jemi që të mund të planifikojmë gjërat. Si sekretar për aleancën, kemi pasur vërejtje sepse ajo u miratua shumë shpejt, pa u bërë publike dhe diskutuar. Ligji për regjistrimin duhet të miratohet 6 muaj para se të mbahet regjistrimi dhe këtu në mes të janarit 3 muaj para zbatimit. Ne kemi nevojë për matematikë me numra të saktë. Ne kërkuam që, së bashku me ligjin, ai të ishte në parlament dhe që metodologjia të mos ngatërrojë askënd që luan një lojë në këtë operacion matematikor. Do të ishte shumë më mirë të miratohej ligji me konsensus absolut. Është e rëndësishme që operacioni matematikor të sjellë numra të saktë në mënyrë që të planifikohet edukimi shëndetësor, etj.

– Si komunë, ne informojmë institucionet kur dëgjojmë se disa nga jorezidentët kanë probleme me regjistrimin. Shifrat që kam marrë këtë mëngjes janë zhgënjyese, njerëzit që jetojnë përkohësisht jashtë vendit nuk kanë asnjë motiv për regjistrimin. Si një organizatë komunale ne tashmë kemi thënë që jemi këtu dhe bashkëpunojmë me ZSHS-në dhe ne do të qëndrojmë të mbështesim të plotë për gjithçka që na nevojitet deri në fund të regjistrimit. Shfrytëzoj rastin për të thirrë qytetarët me ne dhe ata që janë

jashtë të shfrytëzojnë rastin për t’u regjistruar. Unë jam shumë optimist se ky është regjistrimi i fundit që do të kryhet fizikisht në vend. Jashtë vendit, kur ata kanë nevojë për një regjistrim, ata dërgojnë aplikime çdo 6 muaj dhe popullata regjistrohet në internet. Çfarë do të arrijnë partitë e vogla që duan të bojkotojnë regjistrimin? Çfarë do të arrijnë ata me këtë? Unë i nxis ata të mendojnë shumë, veçanërisht për fëmijët e tyre,  porositi Taravari.

"Regjistrimi është thelbësor, e vetmja gjë për të cilën ne si parti nuk pajtohemi është ta shtyjmë atë për shkak të këndvështrimit shëndetësor," tha Marjan Siljanoski, këshilltar nga VMRO-DPMNE, në panelin e CIVILit "Regjistrimi: Statistikë, jo politikë ”në komunën e Gostivarit.

"Në valën e pandemisë, numrat po rriten çdo ditë dhe asnjë regjistrim nuk duhet të mbahet gjatë kësaj periudhe. Ka shumë vende që e kanë shtyrë regjistrimin pikërisht për arsye shëndetësore. Të zgjasë regjistrimin në vjeshtë ose në pranverë. Shumë qytetarë pajtohen me ne duke parë mbështetjen që marrim çdo ditë.

Ne nuk jemi për të bojkotuar regjistrimin, sepse na duhet një regjistrim. Debati mbi ligjin e regjistrimit do të përfshinte disa parti politike. Qeveria hodhi poshtë 40 ndryshime nga VMRO-DPMNE. Pajtohem që regjistrimi është një veprim matematik - jo politik.

Për disa ditë, nënshkrimet u mblodhën në Gostivar, në disa aksione që regjistrimi të mbahej në kohën e duhur.

Regjistrimi është një operacion i ndryshëm nga zgjedhjet. Regjistruesit shkojnë në shtëpitë e njerëzve, ndryshe nga zgjedhjet. "Do të kishte më shumë kontakt fizik tani," tha Siljanovski.

Regjistrimi është një operacion i ndërlikuar statistikor. Maqedonia duhet të kryejë një regjistrim. Ajo mbahet në çdo shtet çdo 10 vjet. Ne nuk kemi pasur një regjistrim që nga viti 2002, dhe pa një regjistrim nuk mund të kemi politika të suksesshme në ekonomi, energji, arsim, bujqësi, etj, tha Zoran Angellov, koordinatori i grupit këshillues të LSDM.

Ne duhet të dimë se sa jemi në mënyrë që të jemi në gjendje të zhvillohemi. Asnjë regjistrimi nuk duhet të ketë një konotacion politik. Regjistrimi do të tregojë se sa janë në shtëpi dhe sa kanë qenë jashtë vendit për më shumë se 12 muaj. Emigrimi i të rinjve për fat të keq është shumë i madh dhe për këtë arsye duhet të dimë se sa kanë emigruar, në cilën moshë janë dhe të shohim arsimimin e tyre. Në kolonën për përkatësinë etnike, të gjithë do të renditen se si ndihen. Shpresoj për një regjistrim të suksesshëm në përputhje me të gjitha masat e rekomanduara nga Komisioni për Sëmundjet Infektive dhe të gjithë duhet t’u përmbahen këtyre masave. Shpresoj se nuk do të ketë pengesa dhe unë bëj thirrje për një regjistrim masiv, tha Angellov.

-Kur filloi regjistrimi për diasporë, qytetarët nga jashtë më kontaktuan që regjistrimi filloi shumë kaotikisht. Ne po ndihmojmë si parti politike që të kemi sukses në regjistrimin e qytetarëve që jetojnë jashtë", thotë Besim Memedi, Kryetar i Këshillit Komunal të Gostivarit.

Në fjalimin e tij, Memedi iu referua 3 pikave kryesore si votimi i regjistrimit, aspekti politik dhe së fundmi pjesa shëndetësore.

“Që kur është miratuar ligji që do të kemi regjistrim, kemi pasur 2 takime në komunën e Gostivarit. "Të them të drejtën, ne nuk kemi pasur një pikë të tillë diskutimi në këshill sepse këshilli nuk ka një autoritet të tillë."

"Nga pikëpamja politike, unë i përkas partisë Aleanca për Shqiptarët. Ne nga Aleanca e mbështesim këtë regjistrim dhe kemi përshtypjen se ky regjistrim do të realizohet në vend ”, tha Besim Memedi.

Nga aspektet shëndetësore, ai u pajtua me kolegun e tij Marjan Siljanoski.

"Kolegu im ka të drejtë që numrat e Kovid 19 po rriten, por nëse shohim se kur u miratua ligji, Maqedonia ishte në kohën e valës së dytë të pandemisë për të thënë me kusht, por tani ka përsëri një rritje dhe ne mund të hyjë në valën e tretë. "Por unë nuk jam dakord me kolegun tim Siljanovski që ai duhet të bojkotohet, njerëzit duhet të motivohen për të realizuar këtë regjistrim, por sipas masave të rrepta të protokollit."

Memedi si mjek sugjeroi që kur shtëpitë të vizitohen për regjistrim, natyrisht do të ketë një pasqyrë në të cilën shtëpitë ka pacientë me KOVID-19, në ato familje, ai apelon që të shkojnë me të gjitha masat parandaluese mjekësore.

Një qytetar që jeton jashtë vendit thotë se ai e ka realizuar të drejtën e tij përmes aplikimit për vetëregjistrim të qytetarëve në diasporë.

“U regjistrova pa problem. U bëj thirrje të gjithëve të regjistrohen, sepse duhet të dihet sa njerëz ka këtu, dhe sa janë larguar”, tha ai.

“Thirrjet për bojkotim nuk janë reale. Pse të bojkotohet? Regjistrimi bëhet për ne, sepse ne jemi shteti”, thotë një qytetar tjetër i Gostivarit.

Një qytetar theksoi se thirrjet të mos u hapet dera regjistruesve, është vetëm lojë politike.

“Nuk mund të arsyetohen me pandeminë, tani mundet jashtë të bëhet regjistrimi, koha është ebutë. Regjistrimi duhet të bëhet, nuk ka dëm fare, thotë një qytetar.

 

Ekipi i CIVIL Media

Kamera: Atanas Petrovski

Montazhi: Arian Mehmeti

This post is also available in: MacedonianEnglish