Лога: Алијансата поддржува отворени листи, но не и една изборна единица

Претставникот на Алијансата на Албанците, Кренар Лога истакна дека партијата поддржува отворени листи, но не и една изборна единица.

„Ние сме против една изборна единица. Треба да има најмалку 8, а може и 10 изборни единици. Според Законот за територијална поделба од 2009 година, треба , што е и наша заложба, да имаме пропорционална застапеност.“, вели Лога.

Алијансата за Албанците, нагласи, е отворена за дискусија за сите изборни модели и смета дека сегашниот модел е неодржлив.

„Сметаме дека не се реало застапени сите единици. Другите интервенции во Изборниот законик, кога прагот од 3 отсто е зголемен на 5 отсто, само ја зголемуваат диспропорцијата“, истакна Лога.

This post is also available in: English